Muž ujížděl z rakouského domácího vězení v neděli dopoledne osobním autem. „Podle směru jízdy se dalo předpokládat, že překročí státní hranice. A přesně k tomu i došlo. Ihned po obdržení informace od rakouských kolegů jsme vyslali nejbližší hlídky k hraničním přechodům,“ přiblížila v úterý znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Hlídka v Hnanicích uviděla ujíždějící vůz v protisměru. „Policisté se se služebním vozidlem okamžitě otočili a se zapnutou zvukovou i světelnou výstrahou začali auto s rakouskou registrační značkou pronásledovat. Jeho řidič pohotově odbočil na polní cestu a mířil k Národnímu parku Podyjí,“ popsala pronásledování policejní mluvčí.

Milan Švancara utekl z psychiatrického oddělení znojemské nemocnice.
Pozor: ze znojemské psychiatrie utekl nebezpečný pacient, pátrá po něm policie

Její kolegové prchajícího muže dostihli asi po dvou kilometrech. „Marný úprk vzdal ve chvíli, kdy jej začali předjíždět. Vzhledem k tomu, že se jednalo o nebezpečného pachatele, který by u sebe mohl mít i zbraň, museli si počínat velmi obezřetně,“ upozornila Drahokoupilová.

Proto strážci zákona namířili zbraně na cizince, který se pak řídil jejich pokyny a s nasazenými pouty na rukou putoval do policejní cely ve Znojmě. „Celý služební zákrok skončil úspěšně a obešel se bez zranění všech zúčastněných. Zadržený dvaadvacetiletý muž byl v Rakousku odsouzen ke čtyřem letům odnětí svobody za loupež a krádež se zbraní,“ přiblížila policejní mluvčí uprchlíka, který si právě odpykával zbytek trestu s náramkem na noze v domácím vězení.

Ilustrační foto
Pěší uskakují, příroda dostává zabrat. Neukáznění cyklisté ničí jižní Moravu

„Elektronický přístroj si však z nohy násilím odstranil a uprchl. Nyní probíhají úkony v rámci mezinárodní justiční spolupráce směřující k jeho vydání do Rakouska,“ dodala v úterý Drahokoupilová.