Kdysi vlivný muž ze zákulisí pražské politiky Janoušek měl nastoupit do vězení už loni koncem listopadu. Jenže se nedostavil. Jak připomíná Česká televize, požádal si totiž o prominutí zbytku trestu kvůli údajným zdravotním potížím. A zároveň požádal soud i o to, aby se nemusel do vězení vracet. 

Pražský podnikatel a lobbista Roman Janoušek.
Prominutí zbytku Janouškova trestu bude řešit pražský soud

Pobytu ve vězení se ale Janoušek možná vyhne úplně. Pražský městský soud nyní rozhoduje, zda lobbistovi odpustí i zbytek trestu. A to právě kvůli podnikatelovu zdravotnímu stavu. Odsouzený si už dříve opakovaně stěžoval na komplikace po operacích hlavy.

Janouškův zdravotní stav zkoumala komise osmi lékařů. "Lze konstatovat, že klinický stav (…) a riziko těžkého poranění mozku (…) neumožňuje odsouzenému výkon trestu, aby nebyl ohrožen život a jeho zdraví," citovala v dubnu Česká televize z jejich posudku.

Odsedět si měl Janoušek celkem čtyři a půl roku za to, že v březnu 2012 opilý úmyslně svým vozem v pražské Michli srazil ženu a z místa nehody ujel. Zatím si odseděl v brněnské věznici zhruba rok a čtvrt.

Původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu, nakonec byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky.

Na 4,5 roku vězení zpřísnil v úterý odvolací senát Vrchního soudu v Praze původní tříletý trest vyměřený Městským soudem v Praze lobbistovi Romanu Janouškovi.
Janoušek do vězení znovu nenastoupí. Ohrozilo by ho to na životě, tvrdí znalci