Janoušek si však také může ke svému nástupu zvolit kteroukoliv věznici. „Jsou povinny ho vzít,“ řekla Krejčířová pro server iRozhlas s tím, že brněnská věznice přijímá 24 hodin denně a sedm dní v týdnu.

Podle mluvčí vězeňské služby Petry Kučerové platí obecně, že nenastoupí-li odsouzený v určený termín do vězení, „v určitém časovém horizontu, věznice informuje příslušný soud,“ uvedla pro server Lidovky.cz.

 Janoušek ale zároveň požádal Městský soud v Praze o upuštění zbytku trestu. Rozhodovat by o tom měl v dohledné době. Stalo se tak poté, co mu brněnský krajský soud další přerušení trestu zamítl. Je však možné, že se Janoušek do vězení nevrátí.

Lobbista Roman Janoušek.
Lobbista Janoušek žádá o přerušení výkonu trestu. Ze zdravotních důvodů

"Soud má za to, že prognóza jeho zdravotního stavu nepředpokládá zlepšení natolik, aby odsouzený mohl v dohledné době být schopen vykonat zbytek uloženého trestu odnětí svobody, jehož výkon byl v minulosti opakovaně přerušen," uvedla již dříve mluvčí soudu Eva Sigmundová. Podle ní soud může upustit od výkonu trestu odnětí svobody nebo jeho zbytku tehdy, pokud zjistí, že odsouzený onemocněl nevyléčitelnou životu nebezpečnou nemocí nebo nevyléčitelnou nemocí duševní.

Podle České televize však soud neočekává, že se Janouškovo zdraví zlepší a byl by nakonec schopen si svůj trest odsedět. „Soud má za to, že prognóza jeho zdravotního stavu nepředpokládá zlepšení natolik, aby odsouzený mohl v dohledné době být schopen vykonat zbytek uloženého trestu odnětí svobody, jehož výkon byl v minulosti opakovaně přerušen,“ stojí v písemném verdiktu brněnského soudu z poloviny listopadu.

Roman Janoušek.
Janouškův stav se nelepší, soud by zvážil upuštění od trestu

Vzápětí také podle České televize uvádí, že zdravotní potíže Romana Janouška jsou takového rázu, že nemají být řešeny odkladem nástupu do vězení, ale spíše upuštěním od zbytku trestu. Definitivně však bude muset znovu rozhodovat soud.

Janoušek známý svými vazbami na politiky byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Dostal trest čtyři a půl roku. Ve vězení však strávil pouze jeden a čtvrt roku. Trest mu byl přerušen na jaře 2016 kvůli špatnému zdravotním stavu. Dlouhodobě si totiž stěžoval na zdravotní komplikace po operacích hlavy.

Premiér Bohuslav Sobotka.
Složte mandát, vyzvala Sobotku jihomoravská ČSSD. Tejc ve straně skončil