Trest pro dva mladíky, kteří v Jihlavě strašili děti v masce klauna, potvrdil před pár dny odvolací brněnský krajský soud. Osmnáctiletí studenti jihlavské střední průmyslové školy Ondřej Klička a Matouš Vaněk v březnu vystrašili děti na hřišti poblíž jihlavské základní školy v Seifertově ulici.

Tehdy měl na sobě klaunskou masku Matouš Vaněk a vydával přitom hlasité skřeky. Jinak se v nošení masky oba mladíci střídali. Podle jihlavského okresního soudce Zdeňka Chalupy svým chování překročili rozumnou míru recese a dopustili se trestného činu výtržnictví. Okresnímu soudci dal nakonec za pravdu i krajský soud.

„Odvolání obžalovaných bylo zamítnuto jako nedůvodné,“ potvrdila bez dalších podrobností mluvčí krajského soudu Eva Sigmundová. Soud s přihlédnutím k polehčujícím okolnostem nakonec upustil od potrestání a vyměřil jim pouze čtyřměsíční podmínku za současného dohledu probačního úředníka. Klaunskou maskou nechal soud propadnout státu.

Krajský soud se v uplynulých dnech zabýval také případem brutálního napadení na ubytovně v Kostelci u Jihlavy. Jednačtyřicetiletý Libor Toráč tam loni v dubnu napadl pěstmi svého známého a zlomil mu dolní čelist. Útok byl veden velkou silou a poškozený musel být operován. Jihlavský okresní soud za to poslal Toráče do vězení na čtyři roky. Proti rozsudku se nakonec odvolal Toráč i státní zástupce Ivo Novák. Podle něj měl totiž soud čin kvalifikovat jako úmyslný zločin těžkého ublížení na zdraví s přísnější trestní sazbou od tří do deseti let, nikoli jako zločin ublížení na zdraví z nedbalosti.

Krajský soud dal nakonec žalobci za pravdu, čin překvalifikoval a Toráčovi zpřísnil trest o jeden rok. Již šestkrát odsouzený násilník Toráč by si tak měl odsedět pět let. Ani odvolací soud v jeho případě nenašel žádné polehčující okolnosti.

Incident se odehrál loni 27. dubna. Podle výpovědi poškozeného na něj Toráč zaútočil nejméně třemi údery pěstí na obličej poté, co se dohadovali kvůli penězům. Toráč měl napadenému dlužit několik stovek. Poškozený Toráče opakovaně vyzýval, aby mu peníze vrátil, ale Toráč na to buď nereagoval, nebo byl vůči poškozenému agresivní. Osudný den se pak Toráč neudržel a poškozeného napadl. „Snažil jsem se mu to vysvětlit, ale začal do mě kopat. Dal jsem mu jednu ránu pěstí. Je mi to líto, bylo to v afektu,“ hájil se u soudu Toráč. Poškozený ale odmítl, že by do Toráče kopal.

Na čtyři do vězení bude muset také nastoupit čtyřiatřicetiletá Šárka Medková z Jihlavy. Krajský soud zamítl její odvolání proti verdiktu okresního soudu, který ji odsoudil za napadení druha. Toho bodla loni v dubnu do břicha a pořezala jej na ruce. Pro zraněného muže tehdy přijeli záchranáři, které zavolala sama Medková. Pobodaný druh ji ale nabádal, ať nikoho nevolá. Když lékaři dorazili na místo, všimli si pouze krvácející rány na předloktí jedné ruky. Muž se jim snažil namluvit, že se pořezal při krájení cibule. Rána ale podle lékařů spíše vypadala jako bodnutí. Až v nemocnici lékaři zjistili, že má další zranění na břiše. Byla to bodná rána hluboká asi pět centimetrů. Muž i tak trval na tom, že se mu to stalo při krájení cibule. Jenomže to nebyla pravda.

Ilustrační foto
Tři roky zákazu činnosti. Ochránce zvířat Ondráček se však k soudu nedostavil

Přestože se muž snažil svou družku krýt, nebylo mu to nakonec nic platné a ženu soud poslal do vězení za zločin těžké újmy na zdraví ve stádiu pokusu. Podle soudních znalců stačilo málo a muž mohl utrpět poranění životně důležitých orgánů. To, že se tak nestalo, nebylo ani tak vůlí útočnice, jako spíše věcí náhody.

Všechny rozsudky jsou nyní definitivně pravomocné. Obžalovaní mohou využít už jen mimořádného opravného prostředku, což je dovolání k Nejvyššímu soudu. To však nemá odkladný účinek na trest. Toráč i Medková by měli v nejbližší době nastoupit do vězení. O termínech rozhodne Okresní soud v Jihlavě. (rm)