Krádeže kol v Praze. Infografika.Zdroj: Redakce„Kola se nekradou po celý rok stejně, každý rok je jiný. Během cyklistické sezóny od jara do podzimu se ale kradou nejvíce,“ upozornil Ladislav Beránek z krajského ředitelství policie. Dohledatelnost odcizených bicyklů je bohužel velmi nízká. „Kriminalisté je často nevypátrají proto, že jim lidé nepředají přesnější udaje,“ vysvětluje Beránek. Policisté při kontrolách bazarů totiž konkrétní kolo hledají podle výrobního čísla vyraženého na rámu.

Za poklesem počtu krádeží stojí více faktorů. „Může za to i větší dostupnost kol na trhu. Lidé si totiž raději koupí kolo nové než ojetinu z bazaru,“ říká Beránek. Kvalitní nový bicykl se dnes totiž dá pořídit relativně levně.

Policejní cyklotým vysvětluje, jak bezpečně jezdit na kole.
Policejní cyklotým vysvětluje, jak bezpečně jezdit na kole. Pokuty nedává

Lidé si také kola více hlídají a lépe si je zabezpečují. Zloděje sice mají od činu odradit kamery, zabránit mu ale nedokážou. „Krade se i z garáží u nových domů. Drátěné kóje se stáním pro auta, kde lidé parkují i kola, přitom mnohdy kamerami chráněná jsou,“ upozorňuje Beránek.

Stačí chvilka nepozornosti

Podle policie tradičně kola nejvíce mizí ze sklepů, kočárkáren i kiosků na cyklostezkách a to v kteroukoliv denní nebo noční hodinu. „Zaznamenali jsme i případy, kdy se majitel jen na chvíli otočil ke stánku s občerstvením a jeho nezamčené kolo bylo pryč,“ říká Beránek.

Cyklisté na Labské stezce. Ilustrační foto.
Kola se v Česku kradou stále méně. Zloději si vybírají dražší modely

U balkónů jsou pak nejvíce ohrožena první a poslední tři patra, kam chodí lupiči na jistotu. „Zloděj spustí ze střechy lano s hákem a kolo si vytáhne na střechu,“ popisuje Beránek. „Nedávno například zloději ukradli dvě dražší kola z držáků ze střechy auta. Strhli či vylomili zámek a sundali si je,“ dodává policejní odborník. Průměrná cena ukradeného kola činila v Praze v minulém roce 31 200 korun.

Sundávejte sedlo, radí policie

Překonat se dá téměř každý zámek, mnohdy stačí jediné štípnutí. „V 95 procentech případů chce zloděj na kole i odjet. Proto doporučujeme zamknout rám a sundat z kola jeho podstatnou součást, například přední kolo či sedlo,“ vysvětluje policista.

Není také na škodu bicykl zapsat do registru městské policie. Nálepka „Kolo je v evidenci Městské policie hl. m. Prahy“ může zloděje odradit a snadněji se pak i dohledá. Před krádežemi se snaží varovat i preventivní policejní cyklotým, který cyklisty informuje, jak odcizení předcházet.

Sportovci na vozíku v Praze ukradli speciálně upravené kolo. Policie po pachatelích pátrá.
Absolutní dobytčárna! Sportovci na vozíku v Praze ukradli speciální kolo