Zmizení pětačtyřicetiletého duchovního je pro všechny čím dál větší záhadou s bizarními prvky. Co se mohlo stát, netuší ani jeho nejbližší spolupracovník a dlouholetý přítel Peter Kušnír. Byl to on, kdo jako první policii nahlásil, že jeho blízký známý zmizel.

„Naposledy jsem ho viděl v úterý večer, když ráno nepřišel na mši, ihned jsem informoval policii," řekl sekretář humpoleckého vikariátu Peter Kušnír.

Policie po Šavelovi pátrá od středy 2. listopadu. První horká stopa je zavedla na břeh přehrady Trnávka u Červené Řečice na Pelhřimovsku, kde se našlo osobní auto faráře a jeho věci. Vše nasvědčovalo tomu, že si šel kněz zaplavat a utopil se. Jenže následná několikadenní pátrací akce na vodě i na souši nepřinesla žádný výsledek. Po tolika dnech by navíc s největší pravděpodobností tělo utonulého muže vyplavalo na hladinu, ale ani to se zatím nestalo.

Co se tedy vlastně událo? „Vůbec to nechápu. Byl naprosto v pohodě a vysmátý jako vždy. Znám ho osmnáct let, proto si myslím, že kdyby měl nějaké problémy, tak by se svěřil. On by nedokázal nic tajit," zmínil Peter Kušnír.

Podle něj neměl kněz žádné finanční ani jiné problémy. Stále častěji se ale objevují spekulace o nestandardním chování k dětem. Jenomže policie v tomto směru zarytě mlčí a odmítá potvrdit, či vyvrátit, zda faráře Šavela z něčeho podezřívala.

„Po osobě, na kterou se dotazujete, stále intenzivně pátráme," vyjádřil se mluvčí krajského policejního ředitelství v Jihlavě David Linhart.
Možné vyšetřování faráře Linhart odmítl konkretizovat. „Obecně vám sděluji, že informace týkající se trestné činnosti, ve které jsou zainteresováni nezletilí, nezveřejňujeme. Taktéž nepodáváme informace ke konkrétním osobám," uvedl.

Želivští premonstráti: Policie má naši plnou důvěru

Své vyjádření Deníku zaslal také želivský opat Jáchym Jaroslav Šimek. „Je v zájmu kanonie premonstrátů, aby se co nejdřív pohřešovaný kněz Marek Marcel Šavel našel. Zásadním partnerem je pro nás policie, se kterou budeme i nadále v plné míře spolupracovat. Ona jediná je prozatím kompetentní podávat jakékoli informace. Zejména proto, aby nedocházelo k šíření spekulací a případných dezinformací, nebudeme se až do celkového vyřešení případu k tématu vyjadřovat," napsal opat Šimek ve svém prohlášení.

Zmizení faráře je však pro církev vysoce nepříjemnou záležitostí, zvlášť, když nikdo neví, co se stalo. Není totiž vyloučené, že Marcel Šavel mohl svou smrt z různých důvodů nafingovat.

„Nedovedu si představit, proč by to dělal. Byli jsme kamarádi osmnáct let. Známe se ze Slovenska z kláštera a ze semináře. Kněžství miloval a byl plný pozitivní energie a chuti do práce. Modlím se a doufám, že žije, že se vrátí, už to trvá dlouho – ta nejistota. Na lidech je vidět jejich jednota a solidárnost. Přináší to sílu i víru, abychom tuto chvíli všichni společně překonali," podotkl Peter Kušnír.

Pohřešovaný duchovní se také mohl stát obětí násilného trestného činu. Auto na břehu přehrady mohl být jen zastírací manévr pachatele, jak získat čas zakrýt stopy. Je totiž zvláštní, že by si Šavel šel do přehrady v tomto ročním období zaplavat, zvlášť když měl údajně namířeno za opatem.

„V ten večer, kdy jsem ho viděl naposledy, mi říkal, že jede za opatem do Želiva na nějakou rozpravu," popsal Kušnír poslední chvíle se svým známým.

To bylo v úterý večer. Do Želiva ale Šavel určitě nedorazil. Navíc podle informací Deníku neměl s opatem domluvenou žádnou schůzku a ani se nesetkali. Co se tedy tehdy stalo? Proč Šavel svému blízkému známému tvrdil, že jede za opatem, když s ním neměl domluvenou schůzku a ani za ním nedorazil?

Změnil snad po cestě názor, zastavil u vody a vzal si své problémy skutečně s sebou na onen svět utopením se v přehradě? Sebevraždu samozřejmě vyloučit stále nelze, ale někteří Deníkem oslovení církevní činitelé si myslí, že pokud by se Šavel rozhodl pro dobrovolný odchod ze života, zvolil by jinou formu tak, aby se jeho tělo snadno našlo a zamezil jakýmkoli spekulacím, které podle mnohých vrhají negativní světlo na církev.

Marek Šavel zastává v Humpolci funkci administrátora farnosti a okrskového vikáře. Jeho vikariát má čtrnáct farností v okresech Havlíčkův Brod a Pelhřimov. Spadá pod něj i Číhošťská farnost, kde se v roce 1949 stal číhošťský zázrak, nebo klášter v Želivu. Dříve Šavel býval farářem ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku.

Šavel má matku na Slovensku. Je to její jediný potomek. Poté, co se ztratil, přijela do Česka a i ona jako mnoho ostatních vypovídala na policii. Peter Kušnír Deníku sdělil, že matka nemá zájem o zmizení syna veřejně promluvit.