Dvaapadesátiletý Tvrdoň tak respektoval výzvu Okresního soudu v Havlíčkově Brodě, kterou si převzal 16. listopadu a v řádném termínu nastoupil výkon tříletého trestu.

K němu byl v odvolacím řízení odsouzen 11. října Krajským soudem v Hradci Králové pobočka Pardubice za pohlavní zneužívání nezletilé dívky a sexuální nátlak vůči věřícím ženám.

„Žádné zadostiučinění necítím. Výše trestu, potažmo předpokládaná délka pobytu odsouzeného ve výkonu trestu, je jen výsměchem všem obětem," reagovala jedna z obětí, která na Tvrdoně podala trestní oznámení pro čtyřnásobné znásilnění.

Tvrdoň totiž ve věznici nemusí pobýt příliš dlouho. Prakticky okamžitě si může podat žádost o podmínečné propuštění na svobodu. Více než polovinu trestu si totiž odpykal ve vazbě, kde byl od začátku února 2014 do srpna 2015.

I přesto se musel Tvrdoň do vězení vrátit, protože jakékoli oddalování či vyhýbání se nástupu výkonu trestu by mu uškodilo při posuzování žádosti o podmínečné propuštění, o níž musí v každém případě rozhodnout soud.

Přestože byl Erik Tvrdoň pravomocně odsouzen a odpykává si tříletý trest, kauza ještě definitivně u konce není. Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové totiž podalo nejvyššímu státnímu zastupitelství podnět k podání dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Mohu potvrdit, že jsme podnět podali, a to v neprospěch odsouzeného. Mimo jiné nesouhlasíme s výší trestu. O tom, zda bude nakonec dovolání podáno, musí definitivně rozhodnout až nejvyšší státní zástupce," potvrdil Deníku už minulý týden mluvčí hradeckého krajského státního zastupitelství Pavel Bužga.

Podání dovolání uvítala jedna z poškozených žen, která je přesvědčena, že by měl Tvrdoň dostat přísnější trest. „Jsem ráda, že bylo dovolání v neprospěch odsouzeného podáno," shrnula stručně své pocity.

Skandál kolem zneužívání a údajného znásilňování věřících Erikem Tvrdoněm vypukl v únoru 2014. Tvrdoň byl obviněn pro několik sexuálně motivovaných trestných činů včetně znásilnění. Obětí se staly dvě dívky, jedné ještě nebylo ani patnáct let, a tři dospělé ženy.

Tvrdoň podle soudu zneužil jejich důvěry a prováděl s nimi různé sexuální praktiky, s nimiž nesouhlasily. Případ skončil u Okresního soudu v Havlíčkově Brodě.

Soudkyně Hana Doubková Tvrdoně loni v únoru v prvním rozsudku poslala do vězení na pět let a nařídila mu ústavní sexuologickou léčbu. Odvolací soud ale verdikt zrušil a kauzu musel soud v Brodě projednat znovu. Odvolacímu soudu se mimo jiné nezdála právní kvalifikace. Ve druhém kole dostal Tvrdoň čtyři roky. Ze znásilnění byl sexuální nátlak a ústavní léčbu změnil soud na ambulantní. Jenže ani tento rozsudek nebyl konečný. Znovu se odvolaly obě strany. Žaloba požadovala přísnější trest, Tvrdoň chtěl zproštění obžaloby. Soudce Aleš Holík a jeho senát měli ale jiný názor, a Tvrdoně poslal do vězení na tři roky.

Pokud se nejvyšší státní zástupce rozhodne dovolání podat, Nejvyšší soud může celou kauzu znovu otevřít. Na Vysočině už se tak v několika případech stalo. Šlo například o kauzu muže z Jihlavy, který pronajímal byt studentům a špehoval je přes kameru, tajně nainstalovanou za zrcadlem v koupelně. Krajský soud v Brně jej tehdy obžaloby zprostil, ale na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu byl nakonec odsouzen k podmínce a náhradě škody poškozeným.