Ten připomněl, že policie v Pečkách kvůli distribuci drog zasahovala v posledních deseti letech již několikrát. Šlo prý asi o osm zásahů. „Distribuce pervitinu a heroinu probíhá stále na stejných adresách, živí se jí stále stejný okruh osob,“ prozradil Dupák s tím, že celou strukturu lze označit jako rodinný podnik.

Role dealerek se prý tentokrát ujaly ženy. „Je to dané tím, že je předpokládané, že k ženám bude policie mírnější i z toho důvodu, že mají hodně malé děti. Nicméně na rozhodování orgánů činných v trestném řízení to žádný vliv nemá,“ prozradil Michal Dupák. Všichni zadržení tak skončili ve vazbě.

Policisté na místě zajistili několik stovek dávek pervitinu a heroinu, který dealeři prodávali přímo ve svých domovech. Prodej se podle policistů odehrával většinou v kuchyních či ložnicích.

Areál Golfového klubu v Molitorově u Kouřimi, kde došlo k násilné smrti
Kriminalisté pátrali na golfu

Pro drogy si do Peček jezdili nejen drogově závislé osoby z Kolína, ale také lidé z blízkého okolí či Prahy.

Pečečtí dealeři nakupovali heroin a pervitin v hlavním městě. Při jeho přepravě do Peček však byli opatrní. „Vozit drogy v autě je pro ně náročné a nebezpečné,“ vysvětlil Michal Dupák.

Z důvodu bezpečnosti proto dealeři využívali kurýrní služby. Policisté také prozradili, že prodejci drog si do svých domovů nepustili jen tak někoho. Své klienty dobře znali a věděli, že jim mohou důvěřovat. „Rozhodně neprodávali lidem z ulice, při činnosti byli obezřetní,“ dodal Michal Dupák s tím, že o jejich opatrnosti svědčí právě také to, jak zboží přepravovali. „Je to pro ně komfortní a téměř bezrizikové,“ vysvětil.

Kromě samotných drog kriminalisté v Pečkách zajistili také finanční hotovost v řádu několika tisíc korun. Vozidla policie tentokrát nezabavovala.

Areál Golfového klubu v Molitorově u Kouřimi, kde došlo k násilné smrti
Místo vraždy je pusté a ponuré

Na stejném místě zasahovala policie již v roce 2013. Stejné osoby přesto policisté nyní zadrželi znovu. „Velké množství tehdy zadržených osob má advokáty a proběhlo několik odvolání,“ vysvětlil Michal Dupák s tím, že do dnešního dne ještě nebyl vynesený rozsudek a osoby musely být po třech letech ve vazbě propuštěné na svobodu.

Jen po několika málo dnech se ty samé osoby opět zapojily do distribuce. Jen jedna z nyní zadržených osob byla v roce 2013 mladistvá a tehdy se na prodeji drog nepodílela.

Mluvčí kolínských policistů Martina Fejfarová podotkla, že vzhledem k trestní minulosti zadržených osob jim hrozí trest až do výše deseti let odnětí svobody. „I nadále se ve věci provádí šetření,“ řekla s tím, že rozpletení případu je složité nejen na zadokumentování, ale také na samotnou realizaci.

Policisté také prozradili, že rodiny, které drogy prodávaly, jsou samy příležitostnými konzumenty drog. Někteří rodinní příslušníci jsou však na drogách závislí a prodejci je tak před nimi musejí často pečlivě schovávat.

Ilustrační foto.
KRIMI MIX: Dopravní značka byla dárek

Zajímavosti zásahů v Pečkách a v Kolíně

  • V Pečkách zasahovali policisté kvůli drogám za posledních deset let asi osmkrát
  • Největší zásah policisté provedli v Pečkách v roce 2013
  • Policisté zasahovali v Pečkách také v roce 2014, tehdy však rozpletla jinou rodinnou síť dealerů, kteří prodávali pervitin
  • V roce 2016 museli být zadržení z roku 2013 propuštění z vazby, ihned začali opět prodávat drogy
  • V loňském roce rozpletli kriminalisté síť dealerů v Kolíně a narkomani se opět přesunuli k dealerům do Peček
  • Policisté na současném případě pracovali od jara
  • Zásah policisté směřovali na dobu, kdy bylo v domě největší množství drog
  • Cílem policistů je prodej drog v Pečkách zarazit definitivně
  • Při zásahu se podařilo zadržet také ženu, na kterou byl vydaný zatykač kvůli majetkové trestné činnosti.
Ilustrační foto.
KRIMI MIX: Stříkačky strážníci odklízí