„Na začátku roku mě přes prostředníky oslovili zástupci ukrajinských tajných služeb, kteří mi nabídli odkoupení Zazou… Myslel jsem si, že Zazou bude předán nějak oficiálně, se zrušením sankcí a podobně. Ukázalo se ale, že tajné služby měly odvážný plán – jeho krádež z české stáje jednoduše zinscenovaly ve spolupráci s českou policií,“ přeložili status na portálu Jezdci.cz

Česká policie Kadyrovův výkřik nekomentovala. „Je pochopitelné, že ,šokující´ sdělení na Telegramu vyvolává zájem médií. Stejně tak musí být zřejmé, že na tyto konstrukce nebudeme jakkoliv reagovat,“ napsal Deníku v úterý mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík s tím, že policie koně dál hledá a věc prověřuje jako krádež.

Stáje v Krabčicích, odkud zmizel hřebec Zazou
Insider o odvozu Kadyrovova koně: Vzali si ho zpátky, šli brankou, nezamyká se

Velmi hodnotný hřebec Zazou zmizel ze stájí v Krabčicích v noci ze 3. na 4. března letošního roku, jde o plnokrevníka čečenského vůdce Ramzana Kadyrova. Zazou byl spolu s dalšími koňmi součástí majetku, na který byly před devíti lety uvaleny sankce Evropskou unií a Kadyrov tak s ním nemohl jakoli nakládat. Kadyrov hodnotu koně dříve vyčíslil na nejméně deset milionů dolarů. Když došlo k únosu, vyčíslila česká police jeho hodnotu na 400 tisíc korun.