"V první polovině ledna zažily dvě sestry (62 a 66 let) drama, naštěstí se šťastným koncem," uvedla k případu mluvčí ostravské policie Daniela Vlčková. Ke zločinu došlo okolo poledne před bytovým domem v Karviné.

Dvě sestry tam zaparkovaly, aby své matce odnesly nákup. Když vynášely tašky k domovním dveřím, všimly si mladého muže, který postával opodál. Nejprve jim nabídl pomoc, tu ale odmítly.

Jeseníky hlásí ideální sněhové podmínky a plná parkoviště v lyžařských střediscích. 28. ledna 2023
Jeseníky: ideální sněhové podmínky, ale přeplněná parkoviště

Muž se přesto k nim přidal, a to ve chvíli, kdy vcházely do domu. Starší z žen položila tašky na zem, aby přivolala výtah. V tu chvíli ji mladík z kapsy bundy vytáhl klíčky od auta.

Scéna jako z akčního filmu

"Následovala scéna jako z akčního filmu. Vztek a vzdor, jak sama později vypověděla kriminalistům, vedl mladší z nich k tomu, že ho chytla za ramena a strhla na zem. Druhá žena se mu pokoušela klíče z ruky vytrhnout. Mladík se jim ale nakonec vysmekl, přeskočil schody v chodbě, vyběhl ven a nasedl do auta. Jeho majitelka se ale nehodlala vzdát, a když se jí nepodařilo vozidlo otevřít, protože muž se v něm zamkl, sedla si na kapotu. Když se však začal rozjíždět, naštěstí raději seskočila," popsala dramatický průběh Daniela Vlčková.

.Ivo Vondrák.
Hejtman Vondrák před sjezdem ANO: Funkce pro mě není klíčová, nutná je diskuze

Poté, co sestry na linku 158 událost nahlásily, rozjeli policisté intenzivní pátrání po vozidle i pachateli. "S popisem osoby i auta kontaktovali kolegy v terénu, další vyhodnocovali kamerové záznamy z možné trasy. Poznatky předali také strážníkům městské policie, kolegům z dálničního oddělení a v neposlední řadě také společnému pracovišti v Chotěbuzi," dodala policejní mluvčí.

Policisté zloděje po necelých čtyřech hodinách zadrželi v Polsku, pár desítek kilometrů za státní hranicí, a to po krátkém pronásledování polskými policisty. Již následující den si mohla majitelka svůj automobil převzít.

Šťastný konec i varování

"Vzhledem ke státní příslušnosti dvaadvacetiletého muže a státu jeho zadržení s největší pravděpodobností předají karvinští kriminalisté spisový materiál polským policejním orgánům.

Hlavní zkouška muzikálu Národního divadla moravskoslezského, Sweeney Todd: Ďábelský lazebník z Fleet Street, 30. ledna 2023, Ostrava.
VIDEO: Vraždění a jedení lidí. Hororový muzikál v Ostravě, premiéra se blíží

"Případ má šťastný konec. Majitelka o vozidlo nepřišla, žádná z žen neutrpěla újmu na zdraví. Ale nemuselo to takto skončit. Stres vyvolaný možnou ztrátou vozidla je zcela pochopitelný. Ale v žádném případě nedoporučujeme bránit takovým způsobem majetek, zdraví či dokonce životy jsou daleko důležitější," varovala závěrem Daniela Vlčková.

Pachatel měl oproti své vyhlédnuté oběti výhodu v přípravě a načasování útoku. Kromě momentu překvapení mu mohl také „nahrávat“ mladší věk, fyzická převaha či další faktory.