„Požár byl lokalizovaný dnes ráno v 8:32. Na místě stále zasahuje deset profesionálních a dvanáct dobrovolných jednotek hasičů. Dá se předpokládat, že hašení bude probíhat zhruba do zítřejšího dopoledne," uvedl ve čtvrtek tiskový mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář.

Zdroj: Youtube

"Zásah je náročný kvůli velkému množství hořícího odpadu, při postupném rozhrabávání hasiči stále naráží na hořící materiál," řekl ve středu Bakalář. Likvidaci uhašeného odpadu podle něj bude obstarávat majitel.

U požáru v noci na středu zasahovalo 30 jednotek hasičů a speciální technika, například rypadla na rozhrabávání. Chemická jednotka z laboratoře v Kamenici, která monitoruje případný únik škodlivých látek do ovzduší, naměřila kolem půlnoci v místě zásahu podlimitní, tedy mírně zvýšené hodnoty, na dalších místech byla měření negativní. Po poledni mohli lidé v okolí začít větrat. 

Ošetření zraněného cyklisty po nehodě v Brandýse nad Labem.
Zastavit masivní krvácení může i ručník. Záchranář pomáhal cestou na nákup

V úterý odpoledne začala hořet zhruba 50 metrů široká hromada plastového odpadu v areálu kovošrotu, který je v průmyslové části města.

Vyhlášen byl nejprve třetí stupeň požárního poplachu (ze čtyř možných), po úterní 19. hodině byl zvýšen na zvláštní, tedy nejvyšší.

Na místo se kolem 20. hodiny sjelo už 30 hasičských jednotek, z toho sedm profesionálních a tři jednotky podnikových hasičů. Povolán byl také záchranný útvar Zbiroh a Jihlava.

Požár v Domově Alzheimer Roztoky u Prahy 1. června 2022.
Tragický požár domova seniorů v Roztokách způsobila nedbalost, nebo závada

Na pomoc středočeským hasičům vyjeli i kolegové z hlavního města. „Na místě je z Prahy jedna profesionální a tři dobrovolné jednotky. Další jednotky jsou připraveny na případné střídání ve večerních hodinách,“ uvedli na twitteru pražští hasiči.

Městská policie kvůli požáru uzavřela stezku směrem na Chvatěruby. 

Záchranáři na místě ošetřili jednoho ze zasahujících hasičů. "S pohmožděným kolenem byl převezen na chirurgii do Slaného," uvedla mluvčí středočeských záchranářů Monika Nováková.

Policie se bude zabývat vyšetřováním příčin požáru až po dohašení. Podle Schneeweissové bude při vyšetřování zřejmě pracovat s variantami nedbalosti a úmyslného založení, v areálu byl podle ní před několika dny menší požár.