Podle policejní mluvčí Lenky Krausové byl v obchodním centru nahlášen nález kufříku, ke kterému se v té době nikdo nehlásil. Celé obchodní centrum muselo být vyklizeno a veškeré vstupy a výstupy hlídali zhruba dvě hodiny policisté. Situace komplikovala i dopravu. Autobusy nesměly na nádraží zajíždět. "Naštěstí jedu ze zastávky, která není na nádraží, takže se domů dostanu," komentoval stav jeden z cestujících.

Podle zaměstnankyň centra došlo k evakuaci kolem dvacáté hodiny. "Pracujeme tady a už jsme cvičnou evakuaci zažily, ale tohle bylo jiné. Jakmile začali hlásit, že máme v klidu opustit centrum, bylo jasné, že se něco děje," konstatovaly. 

Prachatice, budova Okresního soudu a Policie ČR. Ilustrační foto
Kauza Marley: Rozsudek není

Pracovníci centra museli počkat, až jim bude umožněn nejen vstup do centra, ale také do garáží, protože v nich mají zaparkovaná auta a nemohli odjet domů.

Budovu OC Mercury střežilo ještě krátce před dvaadvacátou hodinou zvenčí minimálně patnáct policistů.

Na místo dorazil policejní pyrotechnik a bylo vidět, jak se pohybuje v přízemí objektu. Podezřelé zavazadlo bylo zajištěno. 

Ilustrační foto
U Zbytin havaroval další motorkář

Podle policejní mluvčí Lenky Krausové se v době kdy byl na místě policejní pyrotechnik, nakonec k podezřelému kufříku přihlásil muž (ročník 71) s tím, že na místě kufřík zapomněl.