Se zvířaty zacházeli tak hrozně, že novým majitelům ve dvou desítkách případů krátce po převzetí uhynula nebo musela být utracena pro beznadějný stav.  Pokud gang psa či fenku neprodal, neváhal ho hodit třeba do popelnice a nechat tam zemřít.

Případ začal oznámením ženy z Berounska, která přes internetový portál zakoupila a v Plzni převzala štěně křížence za deset tisíc korun, avšak po několika dnech přes veškerou péči veterináře muselo podstoupit eutanázii kvůli špatnému zdravotnímu stavu.

Zuboženou psí smečku z chovu na Znojemsku zachránili veterináři. Ujali se jí záchranáři z Lanžhota
Nohy měl okousané na pahýly. Množírnu psů na Znojemsku „chovatelé“ nezvládali

Časem přicházela další oznámení z různých míst republiky a případu se tak intenzivně věnovali kriminalisté. „V rámci prověřování shromažďovali a vyhodnocovali získané informace, prováděli výslechy poškozených. Díky výborné operativně pátrací činnosti byla zmapována organizována činnost skupiny podezřelých. Na základě předchozího souhlasu státní zástupkyně bylo zadrženo devět osob a byly provedeny domovní prohlídky. V těchto dnech zahájili trestní stíhání devíti osob – pěti mužů ve věku 46, 31, 22, 24 a 49 let - a čtyř žen ve věku 49, 24, 21 a 22 let,“ řekla Deníku krajská policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Všichni byli podle Brožové obviněni ze spáchání zločinu chov zvířat v nevhodných podmínkách v jednočinném souběhu s přečinem neoprávněné podnikání. Tři muži byli navíc obviněni z trestného činu týrání zvířat.

Zvířata v zuboženém stavu

Skupina na různých místech Plzeňského kraje, ale i v Berouně či Praze nebo dokonce na Slovensku opatřovala štěňata psů různých ras včetně kříženců. Obvinění odebírali zvířata ve věku nižším než 50 dnů po narození, což je podle zákona na ochranu zvířat proti týrání minimální doba stanovená k odběru štěňat.

Odebírali je z chovů i přesto, že věděli či byli minimálně srozuměni s tím, že životní a hygienické podmínky chovu nejsou vyhovující, neboť štěňata byla již v době odběru celkově zanedbaná, ve špatné krmné kondici, bez řádného očkování a odčervení, což mělo za následek to, že měla zdravotní problémy.

Zboží nabízené na internetu
Medvědí kůže i tygří lebka. Muži hrozí za prodej na internetu vězení

„Psům obvinění neposkytli řádnou chovatelskou ani veterinární péči a dále je nabízeli k prodeji na inzertním portálu, kde uváděli nepravdivé informace o jejich rase, původu, stáří, provedeném očkování či zdravotním stavu. V některých případech pro upoutání zájmu doplňovali inzeráty fotografiemi jiných než nabízených štěňat a před samotným předáním štěňat je zušlechťovali koupelemi, nakrmením či učesáním. Uskutečnili nejméně 34 prodejů štěňat rasy havanský psík, pomeranian, trpasličí pinč, zlatý retrívr, yorkshire, labrador, border kolie, stafordšírský bulteriér, francouzský buldok či jezevčík,“ popsala Brožová.

Zvířata pak prodávali zájemcům za několikanásobně vyšší částky, než byla pořizovací cena, a zcela odporující reálné hodnotě prodávaných zvířat. Peníze inkasovali v hotovosti a získali tak částku nejméně 355 tisíc korun.

Nejméně osmnáct mrtvých štěňat

„Zvířata, která se jim nepodařilo obratem prodat, přechovávali v nevyhovujících životních a hygienických podmínkách. To vedlo k prohlubování jejich již tak špatného zdravotního stavu a následkem nákazy parvavirózou uhynulo či muselo být utraceno nejméně osmnáct štěňat,“ řekla policistka.

Tři muži se navíc společně domluvili na tom, že zvířata ve špatném zdravotním stavu prostě vyhodí. Úmyslně je poté odložili či vyhodili v travnatém porostu nebo do kontejneru s vědomím toho, že tito psi jsou nemocní a že za značného utrpení uhynou.  

Kriminalisté spolu se spisovým materiálem státnímu zástupci doručili podnět k návrhu na vzetí obviněných do vazby. Jenže za mříže nikdo z povedené devítky neputoval. „Soudce shledal důvody vazby, avšak ta byla nahrazena zárukou a písemných slibem obviněných, že povedou řádný život a nedopustí se žádné trestné činnosti. Obvinění byli propuštěni na svobodu. Hrozí jim trest odnětí svobody na pět až deset let,“  uzavřela Brožová.