V pondělí v 8:23 ráno přijali policisté na tísňové lince oznámení od rozrušené ženy, která jim řekla, že její muž si uřízl ruku a je nejspíš mrtvý. „Do Horšovského Týna jsme vyslali nejbližší hlídku, což byli dopravní policisté Jaroslav Hájek a Jiří Tichota, kteří na místo přijeli pouhou minutu po oznámení,“ uvedla k případu policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Žena již čekala před domem a zavedla policisty na zahradu. „Osmašedesátiletý muž měl proříznutou tepnu na pravé ruce, z rány stále stříkala krev. Vedle něj byla položená lékárnička a ručníky. Policisté zaškrtili ránu a pomocí ručníků ji stlačili, tím zastavili další krvácení,“ popsala dramatické chvíle mluvčí.

Zraněného se podařilo stabilizovat a probrat z bezvědomí. „Kolegům uvedl, že upadl ve skleníku na skleněnou výplň, která praskla a prořízla mu ruku,“ informovala Brožová.

Na místo poté dorazila záchranná služba, která muže letecky přepravila do nemocnice v Plzni, kde ho čekala operace. Muž se zároveň léčí se žloutenkou. Vzhledem k opatrnosti a s ohledem na prevenci musí i policisté Hájek a Tichota podstoupit lékařská vyšetření.

„Oznamovatelka, manželka poraněného, následně policistům uvedla, že po spatření zraněného manžela byla v šoku. Doběhla do domu pro lékárničku a ručníky a zavolala na jedinou tísňovou linku, na kterou si v daný okamžik dokázala vzpomenout, a to linku policie – 158. Žena na místě policistům i zdravotníkům mnohokrát děkovala za pomoc při záchraně svého manžela,“ dodala mluvčí.

Policisté Jaroslav Hájek a Jiří Tichota, oba na fotografii, prokázali kromě odvahy a statečnosti i naprostou duchapřítomnost, jelikož v takto vypjaté a dramatické situaci dokázali profesionálně zakročit a poskytnout první pomoc, kterou pořezanému muži zachránili život.

V dnešní době pokládají lidé toto jednání jako naprostou samozřejmost. Ačkoli policisté, hasiči, zdravotní služba a obdobné složky mají pomoc ve svém mottu a jako náplň své práce, zaslouží si i tak v každém ohledu respekt a poděkování.


Hasiči zasahovali u požáru zemědělské techniky
Hasiči zasahovali u požáru zemědělské techniky