Muž, který vyhrožoval podřezáním a vyhozením několikatýdenního kojence z okna v Sezemicích, si na svůj trest bude muset ve vazbě počkat do března. Přestože se měl pardubický soud tímto případem zabývat ve čtvrtek, bylo jednání odročeno. Hlavním důvodem je, že obžaloba byla čtyřiadvacetiletému muži doručena o den později a on tak neměl dostatečný čas připravit se na soudní líčení. „Probíhají neformální jednání o dohodě o vině a trestu, takže tento čas využijeme k tomuto,“ vysvětlil obhájce obžalovaného.

Tomu že by jednání nemělo proběhnout, nahrával také zdravotní stav obžalovaného, jehož chování bylo ovlivněno léky. „Doktorka z vazební věznice předeslala, že obviněný byl na pohovoru a stěžoval si na léky, které mu byly vysazeny, a upozornila tak na jeho špatný zdravotní stav,“ vzkázal soudu zaměstnanec vězeňské služby.

Na obžalovaném bylo vidět, že není ve své kůži, se soudkyní nekomunikoval, jevil známky agresivního chování a neustále se ošíval. „Neřeknete mi, ani své jméno?“ tázala se ho soudkyně Anna Sobotková. Muž ale jen přešlapoval na místě a mlčel. Jeho ostraha také čítala o jednoho muže více, než je běžné, a strážci mu nesundali pouta tak, jak je zvykem u ostatních obžalovaných. „Už léky dostal, nějakou dobu bude trvat, než zaberou,“ dodala soudkyně s tím, že odročila jednání na začátek března. Státní zástupce přiznal, že je také ochoten jednat o dohodě na vině a trestu, takže plnohodnotné jednání nejspíše neproběhne ani za dva měsíce.

Běsnění opilého muže ukončila zásahová jednotka. Chtěl vyhodit kojence z okna.
VIDEO: Opilý muž chtěl v Sezemicích vyhodit kojence z okna. Zakročila zásahovka

Muži hrozí až dvanáct let za mřížemi, jelikož v červenci vyhrožoval vyhozením sedmitýdenního kojence z okna ve druhém patře domu v Sezemicích. Došlo k tomu poté, co se nepohodl se svou partnerkou a opil se. Na místě s ním několik hodin vyjednávali policisté. „Muž nechtěl s policisty spolupracovat, po policejní vyjednavačce házel nádobí, nože nebo ji poléval z okna vínem. Své výhrůžky několikrát během vyjednávání umocňoval tím, že se s dítětem v náručí nakláněl z okna," líčila tehdy dramatické dění policejní mluvčí Markéta Janovská.

„Jednu chvíli stál v okně s dítětem, potom zase seděl na parapetu s nohama venku. Vždycky když mu ale došly věci, které by házel po vyjednavačích, šel dovnitř pro další,“ popisoval vypjatou situaci sezemický strážník Jaroslav Mohaupt.

Kromě trestných činů braní rukojmí a násilí proti úřední osobě je muž také obviněn z vydírání, vyhrožování nebo ublížení na zdraví. Bude soudu muset vysvětlit také to, proč v roce 2019 v Hnátnici na Orlickoústecku napadl muže nebo proč ohrožoval v březnu roku 2020 strážníky ve Svitavách. „Strážníkům hrozil nožem s čepelí dlouhou 19 cm, kterým proti nim dělal výpady, a přitom jim vyhrožoval, že je zabije, pokud se přiblíží, že zabije jejich rodiny i sebe a urážel je hrubými výroky a poté stejným způsobem napadl i policisty Obvodního oddělení Policie České republiky ve Svitavách," píše se v obžalobě. Muži v Hnátnici vyhrožoval dřevěnou násadou a poté ho napadl zezadu a bil ho pěstmi.

Zdroj: Deník/Lada Součková