Zločin se stal v pondělí v Ostravě-Svinově. Pachatel připravil o život svou manželku (58 let) upoutanou po mozkové mrtvici na invalidní vozík a tchýni (82 let). „Měl fyzicky zaútočit na dvě ženy, které s ním obývaly dům. Obě po útoku na místě zemřely,“ uvedla Soňa Štětínská z moravskoslezské policie.

Přesnou příčinu smrti by měla určit nařízena pitva. „Vše v tuto chvíli nasvědčuje tomu, že byly udušeny, ale musíme si počkat na závěry pitvy,“ řekl Deníku dozorující státní zástupce David Bartoš s tím, že muž se během soudního jednání o vazbě k samotné vraždě nevyjádřil. „Je si ale vědom toho, co udělal a svého jednání lituje,“ dodal Bartoš.

Soud při jednání o vazbě dospěl k závěru, že jsou splněny podmínky pro její uvalení. Muži hrozí až výjimečný trest a existují tak obavy z možného útěku.

Motiv činu zatím není zcela jasný. „Je předmětem dalšího šetření,“ řekl Bartoš. Policisté musejí vyslechnout další svědky, ke slovu přijdou i soudní znalci.

Lidé v okolí jsou zděšeni. Podle nich šlo o normální rodinu, muž se o manželku údajně staral. O to více je událost, k níž se nechtěli podrobněji vyjadřovat, šokovala.

„Kriminalisté obvinili muže ze zvlášť závažného zločinu vraždy. Trestní zákoník stanoví za uvedené jednání trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest,“ řekla Štětínská.

Jas-39 Gripen.
Lidi v Ostravě a okolí zaujaly stíhačky doprovázející letoun L-410