Fotky vypadaly lákavě, cena ještě lákavěji. „Majitelka psala, že jej zdědila po babičce a chce jej pronajmout za nízký nájem někomu zodpovědnému,“ vysvětlil zájemce o bydlení. Podnájem měl stát 6 100 korun včetně energií. Podezřelé bylo, že údajná majitelka bytu jednala s mladíkem jen po e-mailu a v angličtině pod jménem Clarissa Hatory. „Prý pracuje v Londýně,“ dodal zájemce. Jako ještě podezřelejší se ale jevil způsob, jakým mělo dojít k předání bytu. „Napsala mi, že pošle klíče organizaci zprostředkovávající ubytování a já jim pošlu nájem a kauci, oni mi pak pošlou klíče a jí peníze,“ vysvětlil muž.

Ilustrační foto
VÝZVA: Nominujte knihu a vyhrajte hodnotnou odměnu

Mladíka napadlo, že se na byt zajde pro jistotu podívat. „Zašel jsem na inzerovanou adresu a zazvonil. Přišel mi otevřít pravděpodobně majitel budovy a řekl mi, že už jsem asi stopadesátý, kdo se na byt přišel podívat, a že to celé vyšetřuje policie,“ vysvětlil. Krajská policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová jeho slova potvrdila. Případ pronájmu bytu v Brněnské ulici začali policisté řešit loni v června. „Postoupili jsme jej do Prostějova, kde vyšetřují podobnou záležitost,“ vysvětlila policejní mluvčí.

„Inzerát se tam objeví vždycky na dva tři dny a pak je zase pár měsíců klid. Někdy se to dozvím až od přátel, že tam zase visíme,“ sdělil majitel bytu Jiří Němeček, podle kterého se už pár lidí nechalo napálit a první nájem s kaucí zaplatili. „Je mi jich líto. Policie zatím nic nevyšetřila,“ dodal.

Benefiční hejtmanský ples.
Tradiční benefiční hejtmanský ples klepe na dveře

V současnosti už inzerát na byt v Brněnské ulici v Liberci na Sreality vyvěšený není, ještě před dvěma týdny byl ale aktivní a je možné, že se za čas opět na některých z internetových stránek nabízejících bydlení objeví. Fotografie bytu zachycovaly pouze interiér. Stejné snímky nalezl redaktor Deníku také u inzerátu staršího data, který nabízel byt v pražské lokalitě.