Ohořelé stěny, nábytek, podlahy. Zápach spáleniny táhnoucí se ulicí. Tak to vypadá po úterním požáru panelákového bytu ve Větrné ulici na Severní Terase. Na místo musely vyjet dvě jednotky profesionálních hasičů z Ústí nad Labem.

Hustý černý dým vyděsil místní obyvatele před půl jednou odpoledne. Dokonce zahlédli zoufalou postavu v okně, která evidentně utrpěla i psychický šok. To ještě nikdo netušil, jestli nehoří celý dům.

„Upozornil mě zápach, že se něco děje. Tak se rozhlížím z okna a najednou kouř. Hned jsem vyběhla z baráku, jelikož jsem nevěděla, co a kde hoří. To víte, měla jsem strach. Pak už dojela záchranka a hasiči,“ líčila rozklepaná obyvatelka s patrnou nervozitou.

Ilustrační foto
Po nehodě ve Svádově zůstal v autě zaklíněný zraněný člověk

Sanitka přijela jako první, vzápětí ji následovala hasičská plošina a stříkačka. „Požár vzplanul v pátém patře, jeden člověk byl popálený. Postarala se o něj záchranná služba. Z domu jsme na dobu zásahu evakuovali třináct lidí a museli zavřít plyn,“ popsal mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Jak vysvětlil mluvčí ústecké záchranné služby Prokop Voleník, popáleniny rozhodně nepatřily do kategorie banalit. „Žena utrpěla středně těžká zranění. Museli jsme ji převézt do traumacentra Masarykovy nemocnice k dalšímu ošetření,“ informoval.

Hašení proběhlo rychle

Hasiči požár lokalizovali dvě minuty po půl jedné. Uhasili ho o půl hodiny později. „Skončili s tím docela rychle. Do okna zvedli plošinu a jeden z hasičů tam asi stříkal hasicí látku. Nepovím vám, jestli to byla voda, prášek nebo pěna, to fakt nevím. Policie na celou dobu, než to chlapi uhasili, uzavřela ulici a řídila dopravu. Byli dokonale sehraní a klidní, žádný zmatek,“ popisoval další svědek, který bydlí ve vedlejším vchodu.

Jakmile plameny definitivně uhasly, nastoupila obsluha termokamery, aby zkontrolovala, zda ještě poničený nábytek nedoutná. To by totiž znamenalo, že zasahující hasičské jednotky ještě musejí pokračovat v hašení. „Dvě hodiny potom tu už stála jen hasičská dodávka a policejní auto. Je to šílený smrad. Bydlím takových šest vchodů od toho spáleniště a cítím to tedy pořádně,“ postěžoval si svědek.

Sesuv půdy u Litochovic
Za sesuv nad Prackovicemi kamenolom podle odborníků nemůže

Proč začal v bytě řádit “červený kohout“, zatím zůstává nejasné a nějakou dobu ještě bude trvat, než se toho vyšetřovatelé dopátrají.

Podobnou situaci zažili Ústečané tento rok například v ulici Dr. Horákové. Stalo se tak sotva před měsícem a půl, v pondělí 27. května po druhé hodině odpoledne. Oheň zasáhl dvě místnosti ve třetím patře sedmipatrové stavby. Tehdy na místě zasahovaly čtyři hasičské jednotky i zdravotníci záchranné služby.

Požár panelového domu v Krásném Březně
V Krásném Březně hořel panelák, jeden člověk se nadýchal kouře

Do Masarykovy nemocnice odváželi muže, který se silně nadýchal kouře plného zplodin. Stejně tak museli hasiči z domu evakuovat jeho obyvatele, celkem čtrnáct lidí. Červeného kohouta přitom zkrotili dokonce rychleji než včera, za sotva dvaadvacet minut.