"Oba dva lvy museli policisté zastřelit. Bylo to nezbytně nutné, aby se dostali k muži. Lékař konstatoval smrt, muž je bohužel mrtvý," uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková. "Bude nařízena pitva, která objasní okolnosti úmrtí," dodala.

Lev Fufi, který se o výběh ve Zděchově dělí se lvicí Ljůvou.
Cyklista se srazil při projížďce se lvem. Majitel ho chce zažalovat

Útok šelmy se odehrál kolem sedmé hodiny ráno. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného zásahového systému. Policisté místo neštěstí ohradili páskou, za kterou nikoho nepouštěli. Prvotní informace, že lvovi se po útoku podařilo z výběhu utéct, se ukázala nepravdivá.

„Tuto informaci můžu vyvrátit. Oba lvi jsou stále v objektu. Policie má situaci pod kontrolou. Občanům nehrozí bezprostřední nebezpečí,“ ubezpečila ráno krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Musel být zastřelen

Zasahující policisty na místě posílili členové zásahové jednotky z Brna. Do Zděchova přijeli také pracovníci ZOO Lešná, s nimiž policie konzultovala další postup. Později se z místa ozvaly výstřely.

Na nutnosti utratit obě zvířata se podle mluvčí policisté dohodli s vedením ZOO Lešná. „Byl to nejbezpečnější způsob. Jiná možnost nebyla,“ řekla Javorková.

Nepovolený chov

Policie kvůli napadení člověka lvem kontaktovala také veterináře. Řekl to zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer. Zároveň uvedl, že chov lvů ve Zděchově veterináři opakovaně nepovolili. "Důvodem bylo chybějící stavební povolení na kotec s výběhem," řekl Majer.  

O likvidaci těl zastřelených zvířat se nyní postará obec. Podle starosty Tomáše Kocourka by si je ještě dnes měli odvézt pracovníci kafilerie. S tím spojené náklady odhadl starosta na několik tisíc korun. "Je to samozřejmě smutná událost, neštěstí, nicméně chovatel jí šel vstříc. Odborníci ho upozorňovali, že chov je rizikový," řekl ČTK dnes odpoledne Kocourek.

Puma americká. Ilustrační snímek
Američana napadla puma. V sebeobraně ji zardousil holýma rukama

Podle místního obyvatele Jaroslava Knebla se dalo očekávat, že jednou může dojít k tragédii.

„Já jsem Michala (chovatel Michal Prášek – pozn. redakce) znal a také jsem mu pomáhal na domě. I toho jeho lva jsem ze začátku krmil, nechal se i poškrábat, ve výběhu byl zabezpečený. Dokud byl lev sám, byl hodný. Ale jak koupil (chovatel) i lvici, už to byla pomalu smečka,“ pověděl Jaroslav Knebl.

Podle něj to mohla být právě mladá lvice, která útočila jako první. „Možná, že lvi byli spolu a chovatel je chtěl rozdělit. A lvice asi zaútočila. A lev, jak jednou kousne a objeví se krev, tak už útočí dál. Je mi to líto,“ svěřil se Jaroslav Knebl.

Incident proběhl už loni

K incidentu se lvy došlo ve vesnici již v loňském roce. Tehdy se na lesní cestě srazil cyklista s lvicí, kterou majitel venčil. Muž spadl z kola a utrpěl škrábance a tržné rány. Policisté po pětiměsíčním vyšetřování události shledali, že se nejednalo o trestný čin.

Chovatel měl ve Zděchově lvy od léta 2016, kdy si do vesnice přivedl tehdy šestiletého Fufiho a následně zhruba sedmiměsíční lvici Ljůvu. Kotec i s výběhem pro zvířata postavil bez potřebného povolení mezi obývaná stavení. Se zvířaty chodil také na procházky, na což si již delší dobu stěžovali místní. Úřady však muži nedokázaly v chovu zabránit, přestože už dostal za nepovolený chov několik pravomocných pokut.

Tříletý chlapec se ztratil v lese. Přežil díky společnosti „přátelského“ medvěda
Tříletý chlapec se ztratil v lese. Přežil díky společnosti „přátelského“ medvěda

Předloni chtěli pracovníci vsetínských technických služeb z rozhodnutí stavebního úřadu oplocený výběh odstranit. Muž však přes výzvu policistů na pozemek nikoho nepustil.

Veterinární správa neměla možnost lva odvézt. V případu by mohla vydat opatření k odebrání zvířete, muselo by se však prokázat týrání, což se ve Zděchově nedělo. "Dnešní incident snad konečně pomůže vyřešit dlouhodobý problém," uvedl starosta obce Tomáš Kocourek.

„V srpnu letošního roku by to bylo tři roky. Od začátku to byl problematický vztah, protože majitel se rozhodl pro chov a nereflektoval, že je to v rozporu s několika zákony,“ uvedl Kocourek. Úřady ale nedokázaly účinně pomoci.

Dlouhodobý problém

„Řešili jsme se stavebním úřadem, s veterinou, s ombudsmanem, se státním zastupitelstvím, že to cítíme jako obecné ohrožení, protože to bylo nestandardní. A vidíte sami, že se stalo, co se stalo. Myslím, že většina lidí předpokládala, že tento konec může nastat a bohužel nastal. Mrzí mě, že jsme dva a půl roku žili v nejistotě a strachu,“ konstatoval Kocourek.

Doplnil, že na vedení obce je nyní zajistit odvoz zastřelených lvů do kafilerie.

V Česku žije podle údajů ministerstva životního prostředí z loňského července v zájmových chovech mimo zoologické zahrady 49 pum, 44 lvů, 34 rysů, 26 servalů, 20 tygrů, 15 ocelotů a osm levhartů.

Ministerstvo zemědělství dokončuje novelu zákona omezující chov šelem, chce ji do dubna předložit vládě. Chovatelé budou muset absolvovat kurz. Novela má také zakázat kontaktní zoo. "Chovatelé šelem v zájmových chovech budou muset absolvovat speciální kurz a noví chovatelé po nabytí účinnosti zákona navíc budou muset své znalosti prokázat. Návrh předpokládá zákaz 'kontaktních zoo', tedy zařízení, kde se lidé můžou, obvykle za poplatek, mazlit se zvířaty. Velká část těchto zařízení nemá licenci zoo," uvedl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. Šelmy se také nebudou smět venčit například na vodítku na veřejných místech. Za porušení zákona bude platit až půlmilionová pokuta.

Lvice Leyla uhynula v plzeňské zoo.
V plzeňské zoo uhynula po císařském řezu lvice Neyla i její tři mláďata