Rozsáhlý požár lesa na Lipí byl ohlášen v 15:47. "Plameny zasáhly část louky a lesa, hořelo z větší části v těžko přístupném a příkrém terénu. K rychlému rozvoji požáru přispěl vanoucí vítr," popsala nelehké podmínku hasičů tisková mluvčí HZS KHK Martina Götzová.

Plocha požáru byla asi 300x500 m, vrtulník byl s bambivakem vysílán nad nejhůře dostupná místa. Na místě bylo k dispozici ze zásahové techniky 10 cisteren, některé byly použity pro plnění bambivaku pro letecké hašení. "Plnění vaku bylo zajišťováno v místě za pomoci dobrovolných jednotek. Posádka vrtulníku provedla celkem 13 shozů a vrátil se na základnu. Při lesních požárech hrozí riziko skrytého šíření kořenovým systémem, o to větší nyní, kdy panuje velké sucho. Zasažená místa proto bylo důležité prolít množstvím vody.

Bezdomovec v podzemním kontejneru.
Kuriózní scéna: Z podzemního kontejneru v Havlíčkově Brodě trčela ruka

Po necelých dvou hodinách byl požár lokalizován, jednotky dále pracovaly na uhašení ohnisek a prolévání prostoru vodou," dodala k k likvidaci požáru mluvčí hasičů.

Poté, co padla tma, byl už pohyb v prudkém zalesněném terénu pro hasiče nebezpečný. Práce byly přerušeny do dnešního rána. Na místě zůstala na dohled místní dobrovolná jednotka. Za světla se na místo dnes vrátil i vyšetřovatel hasičů, který zjišťuje rozsah škod i možnou příčinu.

Při události zasahovali profesionální hasiči ze stanic Náchod a Jaroměř, dále se na likvidaci požáru podílely dobrovolné jednotky z Velké Jesenice, Červeného Kostelce, Nového Hrádku, Velkého Poříčí, Nového Města nad Metují, Dolné Radechové, České Skalice a Náchoda. Družstvo profesionálních hasičů z Hradce Králové přijelo držet zálohu za náchodskou stanici pro případ jiné mimořádné události.

Zdroj: Youtube

Zvýšený počet požárů v přírodě

Od začátku března eviduje HZS Královéhradeckého kraje už více než 150 požárů, z toho asi 90 jich vzniklo právě v přírodním prostředí. Vzhledem k převládajícímu suchu hasiči lidem doporučují, aby se nepouštěli do pálení biologického odpadu.

Filip Grznár s obhájcem Janem Vargou u krajského soudu 31. března 2021.
Zápasník MMA Filip Grznár chce válku v Česku. Vyšetřuje ho policie

"Obecně by se měli vyvarovat používání otevřeného oheň v přírodě. Suché prostředí v kombinaci s větrem zaručuje velmi rychlé šíření požáru. Dále by měli mít všichni na paměti, že plošné vypalování je zakázáno," připomíná mluvčí hasičů a dodává, že pálení mohou lidé hlásit hasičům dopředu přes webovou aplikaci na stránkách HZS https://paleni.izscr.cz/

Při pálení klestí, listí a dalšího biologického odpadu nesmí být požářiště ponecháno nikdy bez dozoru, musí být ohraničené a zodpovědná osoba by měla mít vždy připravené základní hasební prostředky. .