Žena vinu popírá. „Nikdy jsem svému synovi úmyslně neublížila,” hájila se v úterý dopoledne u Krajského soudu v Brně. Dále vypovídat odmítla a soud pokračoval bez její přítomnosti.

Soudní znalci, kteří prováděli pitvu kojence, se shodli, že není možné, aby si zranění způsobil sám. „Kosti kojence jsou pružné. Pro jejich poškození je potřeba rychlého a silného útoku,” popsal Martin Šindler.

Policisté prosí o pomoc při rozpoznávání mrtvého.
Policisté stále neznají jméno mrtvého muže z nádraží. Prosí lidi o pomoc

„Viník třeba mohl dítětem udeřit o kuchyňskou linku nebo o konferenční stolek,” doplnil Milan Votava. Znalci zároveň při pitvě našli starší podlitiny, které měl kojenec už z doby čtyři až pět dní před úmrtím.

S přítelem má žena dvě starší děti, otcem nejmladšího syna byl však někdo jiný. Po narození dítěte žena prý přemýšlela o ústavní péči. „Několikrát také uvažovala o předání nejmladšího syna do náhradního domova Klokánek. Chtěla se snažit, ale od začátku v sobě měla, že péči o tři děti a domácnost nezvládne,” popsala státní zástupkyně Eva Žďárská.

Odpoledne u soudu promluvila známá obžalované z domu, kde bydleli v době činu. „Nebyly jsme žádné kamarádky, ale občas jsme si zašly popovídat. Ke všem dětem se chovala moc hezky a doma měla čisto. Dělala vše jako každá máma. Prala, vařila, uklízela,” uvedla u soudu svědkyně. Podobně o obžalované mluvil také bývalý nejlepší kamarád jejího přítele.

Bývalý policista Petr Křipský.
Toflův gang: Křipský je nevinný, krajský soud zrušil původní trest

Obhájce Oldřich Ševčík bude usilovat o naprosté zproštěni viny. „Její rodina nelibě nesla, že to dítě má s někým jiným. Mohl to způsobit kdokoliv,” uvedl Ševčík.

„Úřady mé klientce nabízely, ať jej dá k adopci. Velmi o něj ale stála. V žádném případě by mu nic nezpůsobila,” zdůraznil.

Přítel obžalované kojence zabít nemohl. Byl totiž nakupovat, což dokazují záznamy z veřejných kamer.

Ve vazbě strávila obžalovaná měsíc po trestné události, poté ji však propustili. Dle soudního opatření se svými dalšími dvěma dětmi může obžalovaná být pouze za přítomnosti třetí zletilé osoby.

Může se stát, že bude obžalovaná zproštěna viny. „Pokud trest dostane, nemyslím si, že to bude horní hranice dvaceti let,” sdělila Žďárská.

Zásah proti ozbrojeným výtržníkům na lodi trénovali v pondělí na Brněnské přehradě strážníci. Jednalo se o historicky první cvičení, do kterého zároveň zapojili psovody, poříční i pořádkovou jednotku městské policie.
Ozbrojení výtržníci na lodi. Strážníci cvičili zásah na Brněnské přehradě

Soud bude pokračovat ve středu dalšími posudky soudních znalců.

ELIŠKA POSPÍŠILOVÁ