Novozélandská policie v pondělí zveřejnila záznam z bezpečnostních kamer, na kterých jsou pachatelé krádeže dvou obrazů novozélandského výtvarníka českého původu Gottfrieda Lindauera. Informovala o tom agentura Reuters. Dva muži v sobotu ukradli 130 let staré Lindauerovy obrazy maorských náčelníků, které byly vystaveny před plánovanou aukcí v centru mezinárodního umění v Aucklandu.

Muži najeli do výlohy centra mezinárodního umění a ukradli obrazy, které měly být vydraženy tento týden. Podle policie byli pachatelé ve věku 20 až 30 let oblečeni v černém a obličeje měli z části zakryté.

Jedna z největších krádeží umění na Novém Zélandu

Aucklandské mezinárodní letiště dostalo výstrahu pro případ, že by s někdo s obrazy pokusil vycestovat ze země. Novozélandské úřady o krádeži rovněž informovaly Interpol.

Cena dvou obrazů se podle listu The New Zealand Herald pohybovala okolo jednoho milionu novozélandských dolarů (17,7 milionů Kč).

"Co se týká hodnoty děl, jde o jednu z největších krádeží na Novém Zélandu," řekla Ngarino Gabrielová Elissová, která vyučuje dějiny maorského umění na Aucklandské univerzitě. Dodala, že se lupiči pravděpodobně budou snažit obrazy prodat či za ně získat výkupné. Vzhledem k opatrnosti aukčních síní nicméně nevěří, že uspějí.

Součást národního kulturního dědictví

Bohumír Lindauer, známý jako Gottfried Lindauer, se narodil roce 1839 v Plzni. Vyučil se zahradníkem, ale v šestnácti letech odešel do Vídně, kde studoval malířskou akademii. V roce 1874 odjel na Nový Zéland, kde získal občanství a kde také v roce 1926 zemřel.

Jeho portréty maorských válečníků, vládců i běžných lidí jsou na Novém Zélandu součástí národního kulturního dědictví. Cenné jsou zejména z hlediska etnografického, neboť detailně zachycují maorské tetování, účesy, zbraně, zdobení oděvů, jejich amulety či šperky.