„Vina byla jednoznačně prokázána. Výrazně pomohl kamerový záznam,“ vysvětlila v rozsudku soudkyně Eva Drahotová. Podle ní šlo o zvlášť závažný zločin vraždy, kdy oběť zažívala několik dlouhých minut velkou bolest a plně si uvědomovala, že umírá, a že pomoc nepřijde. Zároveň nezohlednila výrok obžalovaného, že jeho čin byl neplánovaný. „Vběhl do obchodu zakrytý kapucí a se záměrem usmrtit ženu,“ sdělila Drahotová a pokračovala.

Před krajským soudem v Liberci stanul Václav Matouš.
Za vraždu prodavačky hrozí muži výjimečný trest. Oběti zasadil 14 ran nožem

„Jeho jednání bylo od počátku brutální. To, co se pak odehrálo za dveřmi skladu, bylo opravdu hrozné,“ dodala. Motivem bylo podle soudního senátu pět tisíc korun, které Matouš potřeboval na uhrazení nájmu na ubytovně. „Jeho finanční situace byla tíživá. Byl v prodlení pouze jeden měsíc a ihned dostal od nového majitele ultimátum, jinak hrozil, že jej vyhodí na ulici. Bylo to v době velkých mrazů,“ uvedla v závěrečné řeči obhájkyně obžalovaného, podle které se jedná o polehčující okolnosti. Soudní senát však s jejími slovy nesouhlasil. „Mnoho lidí je ve finanční tísni, a kdyby se takhle chovali, tak kam bychom dospěli,“ upozornila Drahotová.

K tragické události došlo letos 5. ledna v Dopravní ulici ve Vratislavicích. Podle spisu měl Václav Matouš okamžitě poté, co vběhl do obchodu, 49letou ženu vietnamské národnosti napadnout pěstmi a poté i nožem. Poté ženu odvlekl do skladu, kde do ní podle obhajoby dál bodal. „Bránila se, zakousla se mi do prstu,“ uvedl už dříve Matouš. Aby se vyprostil, udeřil ji podle jeho slov opakovaně do hlavy láhví piva.

Večerka ve Vratislavicích, kde došlo k vraždě.
Zlom ve vyšetřování! Vydával se za oběť a přitom sám ženu zavraždil

„Bodl ji do krku tak intenzivně, až se čepel zlomila,“ uvedla státní zástupkyně, která také upozornila na bezcitné jednání obžalovaného po činu. „Chladnokrevně komunikoval se zákazníky prodejny, zatímco oběť ve skladu umírala,“ dodala. Celkem oběti měl zasadit 14 bodných ran do různých částí těla. Prodavačka se aktivně bránila a sám obžalovaný utrpěl při potyčce středně těžké zranění. Po příjezdu policie a záchranky tvrdil, že se stal také obětí přepadení a zdravotníci jej odvezli do krajské nemocnice, kde podstoupil operaci. Ještě předtím ale schoval nůž ve skalním výklenku a policii navedl na falešnou stopu, že prodejnu přepadli dva muži.

Policie po nich vyhlásila pátrání. Podle tehdejšího vyjádření vedoucího libereckých kriminalistů Vladimíra Lukáška existovaly v jeho výpovědi rozpory, a proto byl policii podezřelý už po několika hodinách. Manžel zavražděné požaduje jako náhradu za majetkovou a nemajetkovou újmu přes pět milionů korun, soud mu přiznal dva miliony.

Ve Vratislavicích došlo k přepadení. Prodavačka pobodání nepřežila.
„Žádám velmi přísný trest za vraždu,“ řekl předseda Česko-vietnamské společnosti