„Stalo se to v 11.45. Pilot zavadil levým kolem, policie případ zaevidovala. Stalo se to zřejmě vinou pilota sportovního letadla, na místo se dostavil letecký inspektor, zástupce letecké amatérské asociace. Tento inspektor bude dále případ prověřovat,“ uvedla krajská policejní mluvčí na Vysočině Dana Čírtková.

Odhadnutá škoda je podle mluvčí Čírtkové 350 tisíc korun. „Ta čísla jsou samozřejmě předběžná, 50 tisíc je na autě, 300 tisíc na letounu,“ doplnila.

Podle informací přímo z letiště, které má Deník k dispozici, k incidentu mělo dojít tak, že se ráno dostavil pilot z Pardubického kraje, který si chtěl půjčit zdejší letoun. Aby se se strojem seznámil, údajně udělal několik zkušebních okruhů. Při přistávacím manévru, který se mu stal osudným, letěl ve směru od vodní nádrže Markovka přes místní asfaltku, která vede z kožichovické křižovatky s hlavní silnicí II/351 do Stříteže. Nyní tudy řidiči objíždějí uzavřený úsek Třebíč – Střítež.

Kryštof Čermák, Loukovice, 7. března 2019, 4150 g, 50 cm
Podívejte se na další miminka narozená na Třebíčsku

Ve stejnou chvíli měla z hlavní silnice II/351 odbočit mladá řidička, v autě vezla tři děti. Pilot jí měl při nezvládnutém manévru údajně přepůlit rakev na lyže na střešním nosiči vozidla. Při tom poměrně dost poškodil podvozek letounu.

„Sice je na té spojovací silnici do Stříteže velký provoz, ale pilot při přistání vidí, má rozhled, místní i cizí piloti mají zkrátka létat s rezervou. Osobní auto svou výškou problém není, problém by byla například stojící vysoká cisterna přímo v ose přistání,“ uvedl zdroj obeznámený s provozem letiště u Třebíče, který si nepřál zveřejnit jméno. A dodal, že takovou kolizi za historii letiště nepamatuje.

Neplánuje se z preventivních důvodů uzavření zmíněné vedlejší asfaltky za letištěm do Stříteže, kterou většina řidičů považuje za spásu při nepříjemném objíždějí zavřeného hlavního tahu z Třebíče směr Moravské Budějovice?

„Je to silnice veřejná, podle našich informací jde o chybu pilota, nebude se s tím nic dělat, měnit,“ reagovala třebíčská mluvčí Irini Martakidisová.