"Na místo vyjely jednotky po nahlášení požáru v 19.20," informoval operační důstojník jabloneckých hasičů s tím, že ohnisko požáru bylo s místech, kde stojí sauna, kotelna a dřevník.

Na pomoc profesionálním hasičům vyjel i Sbor dobrovolných hasičů z Janova nad Nisou. Celkem na Novou louku vyjelo sedm jednotek hasičů s deseti kusy mobilní požární techniky. 

"Jen díky rychlému zásahu hasičů se nerozšířil na ubytovací část objektu. Jednotky ihned zahájily hasební práce vysokotlakými proudy vody a požár lokalizovaly během hodiny a půl. Následně rozebraly část konstrukce objektu, aby dohasily skrytá ohniska. Požár byl zcela zlikvidován krátce před desátou večerní," popsala mluvčí krajských hasičů Pavlína Bílková.

Pro lidi, kteří museli nedobrovolně opustit objekt, k Šámalce vyrazil evakuační autobus hasičů ze stanice Jablonec. V něm se postarali o 46 osob. Čtyři lidé skončili v péči zdravotníků, protože se nadýchali kouře. "Autobus rozvezl evakuované do náhradního ubytování, nebo odjeli po vlastní ose," dodala Bílková.

"Posádky, tedy sanitka a lékař, jsou stále na místě," uvedl v půl desáté večer mluvčí ZZS LK Michal Georgiev s tím, že nikoho nemuseli záchranáři do nemocnice transportovat. I on potvrdil, že centrem ohně bylo technické zázemí.

Objekt prohlédli hasiči ještě v noci termokamerou a na místě zůstala místní jednotka hasičů na dohlídku.

Výši škody odhaduje vyšetřovatel na milion korun. Včasným zásahem hasičů se však podařilo uchránit majetek v hodnotě 25 milionů korun.

"Předpokládanou příčinou požáru je nevhodně řešený odvod spalin z kotelny," uzavřela Bílková.

Zámeček v horách

Šámalka je totiž klenot v horách. Jde o unikátní stavbu, která řadu let slouží jako restaurace a ubytovací zařízení.

Šámalova chata na Nové louce, BedřichovZdroj: Václav KotyzaMísto poskytuje ideální podmínky k aktivnímu odpočinku, jak v zimě, tak v letních měsících. Pokud lidé vyjeli o víkendu do Jizerek na běžky, povětšinou se zastaví na jídlo nebo alespoň na polévku na Šámalce. Exteriér i interiér dýchá dávnými časy, jde o bývalou loveckou chatu, takže tomu vše odpovídá. Vaří skvěle a chutně, kromě tradiční české kuchyně si lze vybrat něco ze zvěřiny, borůvkových knedlíků nebo lehkého ve formě předkrmů.

Rodina Polákových vaří na Šámalově chatě již druhou generaci a velmi jim záleží na tom, s jakým pocitem jejich hosté odcházejí z chalupy. Snaží se vařit poctivou domácí kuchyni, kterou byla Šámalka vždy vyhlášená a je jenom na Vás, jaké vysvědčení jim vystavíte. Pečou si zde domácí chleba a jejich doménou zůstávají pokrmy ze zvěřiny, kterou u nich naleznete na jídelním lístku.

V letech 1756 - 1817 stávala na Nové louce sklářská huť. Později dům odkoupil slavný jizerskohorský sklář Riedel a v roce 1844 jej přestavěl hrabě Clam-Gallas na lovecký zámeček. Přízemní roubená budova je krytá mansardovou střechou s věžičkou. Je vzácnou památkou na minulost severočeského sklářství a na horské louce tvoří malebnou dominantu. Později se budova stala vládní chatou a byla pojmenována po kancléři Šámalovi. Odtud se traduje název Šámalova louka, který se někdy používá dodnes.