Zavražděný muž podle výslechů svědků ženu bil a urážel. Bydleli spolu asi půl roku v maringotce, která stála na pozemku bývalého manžela obžalované. „Třikrát jsem na něj volal i policii. Obžalované nadával a i fyzicky ji napadal. V den vraždy byl opilý. Házel na maringotku kameny a chtěl utrhnout i její schody,“ uvedl exmanžel obžalované.

Procházková činu lituje. Svého přítele zabít nechtěla. „Chtěla jsem, aby odešel z maringotky. Ale on na mě řval a plival do obličeje, proto jsem ho jednou píchla,“ přečetl její výpověď z přípravného řízení předseda senátu Michal Zámečník.

U soudu obžalovaná při výpovědi plakala. V době činu byla žena opilá, v krvi měla asi dvě a půl promile alkoholu. Ihned přivolala svého exmanžela, který zavolal záchranou službu.

Ilustrační foto
Sedm zraněných na kolotoči: provozovatel je podezřelý z obecného ohrožení



Státní zástupkyně Iveta Eichlerová požadovala pro obžalovanou desetiletý trest. „Vraždu jsme dokázali v plném rozsahu, obžalovaná se k ní přiznala. Svého činu ale lituje, a nebyla dříve trestána. Proto navrhuji trest při spodní hranici,“ uvedla Eichelrová.

Obhájkyně Procházkové Anežka Forstová požadovala trestný čin kvalifikovat jako zabití, kde je nižší sazba. Popřípadě jako nutnou obranu, kdy by mohl soud ženu obžaloby zprostit. „Muž klientku fyzicky napadal. Mívala modřiny po celém těle. V osudný den vytrhl přívod elektřiny do maringotky a rozbil suchý záchod. Kvůli jeho zavrženíhodnému chování tak mluvíme o zabití, a ne vraždě,“ vysvětlila Forstová.

Předseda senátu nakonec ženě uložil trest šestiletý. „Skutek byl vražda, protože žena jednala s úmyslem. Ránu vedla se značnou silou, kdy muže bodla přes chrupavku, která klade velký odpor až do srdce. Zároveň však činu upřímně lituje a svědci ji popsali jako dobrosrdečnou. Nemá ani zápis v trestním rejstříku. Proto jsme zvolili mimořádně trest pod spodní hranicí,“ popsal Zámečník.

Rozsudek není pravomocný. Procházková se na místě odvolala.

Ilustrační foto.
Přeplněná nemocniční parkoviště. Ať chudí za stání neplatí, navrhuje úřad