Skupinka mladých lidí tu obcházela byty a nájemníky lákala na výhodné podmínky. 

„Vyjeli jsme na základě oznámení občanů. Na místě hlídka zajistila tři osoby ve věku od dvaceti do pětadvaceti let,“ uvedl mluvčí ostravské městské policie Michael Beneš s tím, že trojice zjišťovala, od které společnosti lidé odebírají energie a chtěli vidět výpisy SIPO. Vzápětí nabídli změnu dodavatele, jež obyvatelům domu údajně přinese výrazné úspory.

Senioři často naletí "šmejdů", poté jim často zbudou jen oči pro pláč.
Šmejdi spravedlnosti stále unikají. Navíc se objevily nové praktiky

Prodejci strážníkům tvrdili, že jsou pouhými konzultanty jisté společnosti mající za úkol oslovit její klienty.

Žádný seznam u sebe ale neměli. Jak se ukázalo, postupně zvonili na všechny byty. Kdo jim otevřel, toho se snažili přesvědčit. Obchodníky čeká správní řízení, ve kterém mohou dostat několikatisícovou pokutu.

VYNALÉZAVÍ

Přestože je podomní prodej zakázán, podobné případy nejsou bohužel výjimečné.

„Praktiky podomních prodejců jsou stále vynalézavější,“ varoval Beneš, podle kterého tito lidé procházejí speciálními školeními týkajícími se komunikace a nejrůznějších prodejních triků.

Mezi oblíbené praktiky šmejdů patří podomní prodej.
Energošmejdi skončí. Čeká je totiž povinné školení

„Jejich argumentace může být někdy až příliš přesvědčivá. Proto je nejlepší vůbec neotevírat. V případě, že s nimi již budete hovořit, neukazujte jim žádné smlouvy ani jiné výpisy a především nic nepodepisujte. V případě nejasností se můžete obrátit také přímo na svého dodavatele energií,“ doplnil Beneš.

Při jakémkoliv podezření je vhodné volat městskou policii. Podle strážníků se někteří podomní prodejci vůči lidem chovají agresivně, nechybějí ani nadávky či výhrůžky.