Scénář je vždy obdobný. Starší auto, dva muži cizí národnosti a historka o ztrátě peněženky či nedostatku peněz na benzin. Jako důkaz „serióznosti“ dávají vizitku a z prstů stahují zaručeně „zlaté“ prsteny.

Kapsář. Ilustrační foto.
Pražští policisté zadrželi na začátku listopadu 241 kapsářů. Víc než loni

Lidé varují na sociálních sítích 

Případy takových podvodů se v posledních týdnech v metropoli množí. Pražané je hlásí na různých místech. „Dejvice opět objíždí parta hochů, kteří somrují peníze na benzin a nabízejí za to zlatý prsten. Auto snad Opel Astra s holandskou nebo britskou značkou. Bacha na ně, nejlíp se s nimi vůbec nebavit,“ varoval před pár dny na sociální síti Radim Chrobok. Rozhodně není jediný, který na podezřelou dvojici narazil.

„Na Lipanské mě při procházce se psem zastavil cizinec v autě s tím, že mu ukradli peněženku, on nemá peníze na benzin a zda bych mu něco nedal. Musel jsem zdlouhavě odmítat,“ popsal svou zkušenost z třetí městské části na Facebooku Kryštof Pikard. Hlášení se objevují i v jiných částí metropole, jako jsou Štěrboholy, Kbely či Praha 7.

Šejdíře se policii nedaří chytit 

Stížnosti eviduje i městská policie. „Například v Praze 10 jsme přijali oznámení, že se tyto osoby mají zdržovat na Jižní spojce. Hlídka strážníků však na místě již nikoho nezastihla,“ popsala mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová. V Praze 6 městská policie eviduje tři případy, jeden na Flemingově náměstí, druhý v ulici Bělohorská a třetí v ulici Vysokoškolská.

„Ve dvou případech byly osoby kontaktovány, případ byl konzultován s Policií ČR, aly fyzicky hlídka prodej nezjistila,“ uvedla mluvčí. Pražané se také v posledních týdnech se stejným problémem obracejí na linku 158.

Popelář. Ilustrační foto.
V Praze opět řádí falešní popeláři, vybírají na večírek nebo pohřeb kamaráda

Pozor na podvodníky 

„Jedná se o mírný nárůst. Některý den dostaneme například dvě oznámení a jindy žádné,“ okomentoval situaci mluvčí policie Jan Daněk. Policejní hlídka na místo vždy vyrazí, ale ani v jednom z případů se policistům vozidlo na místě nepovedlo najít.

Strážníci i policisté tak varují, aby si obyvatelé Prahy dali na podvodníky pozor. „Je třeba být obezřetný a nenechat se napálit. Zdvořile poděkovat za nabídku, neposkytovat žádné peníze a ihned vyrozumět strážníky či policisty,“ připomněla Seifertová.

Ilustrační foto.
Pozor na podvodníka: falešný plynař okradl seniorku v Sedlčanech

Pozor i na kapsáře

Zejména na parkovištích u obchodních center se pak stávají obdobné případy, kdy se osoba pokouší nabízet „luxusní“ zboží za podezřele nízké ceny. „Zrovna tak můžou být požadovány peníze na charitativní účely, je potřeba pečlivě zkoumat, komu prostředky svěřit,“ uzavřela mluvčí. Zvláště v předvánočním období kriminalita tohoto druhu v Praze stoupá stejně tak jako aktivita kapsářů nejen na vánočních trzích.

Ilustrační snímek
Nákupy vánočních dárků: lidé by si měli dát pozor na podvodníky