"Případ je specifický zejména hierarchickým uspořádáním a fungováním pachatelů v rámci organizované skupiny a rozsahem a způsobem páchání trestné činnosti," shrnula v tiskové zprávě mluvčí centrály Barbora Kudláčková. Podle ní se v případu projevil nový trend, a to zapojení některých etnik bývalé Jugoslávie do určitých odvětví drogové kriminality.

Pervitin. Ilustrační foto.
Celníci odhalili auto s pěti kilogramy pervitinu. Na Pražském okruhu

Zločinecká skupina složená převážně ze Srbů údajně zakládala společnosti, jejichž jménem následně kupovala či pronajímala nemovitosti. V nich pak vytvářela pěstírny, kde ve velkém rozsahu pěstovala konopí.

Vybavení pěstíren pocházelo podle policie z growshopů, tedy z oficiálních prodejen s pěstitelskými potřebami. "K pěstování pachatelé využívali moderní a poměrně nákladné sofistikované technologie, zejména v podobě tzv. pěstebních stanů a speciálních hnojiv, za účelem a s úmyslem urychlit růst a získat vysoce prošlechtěný kultivar rostliny konopí s vysokým obsahem psychotropních kanabinoidních látek," popsala Kudláčková.

Policisté při zatýkání provedli dvacítku domovních prohlídek. Zajistili při nich 7246 rostlin konopí, přičemž odhadují, že hodnota marihuany vyrobené z těchto rostlin by mohla na černém trhu přesáhnout dva miliony eur (52 milionů korun). Dále našli 34 kilogramů sušiny marihuany, kilogram kokainu a hotovost 55.000 eur (1,4 milionu korun).

Všechny obviněné poslal soud do vazby. Někteří se prokazovali falešnými doklady, u jednoho z nich vyšlo najevo, že na něj byl už dříve vydán mezinárodní zatykač. Kauzu dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze. Policie upozornila na to, že počet obviněných nemusí být konečný.

Pochod nejméně pěti tisícovek lidí na podporu legalizace konopí vyšel v sobotu 7.května po poledni z Karlova náměstí.
Piráti: Legalizace konopí by přinesla do státní kasy miliardy