Informace vyplouvající na povrch znepokojily minulý týden i novoměstskou radu. Ta vyzvala TJ Spartak k předložení všech relevantních informací, které se týkají finanční a personální situace v oddíle, a  vybídla k přijetí veškerých kroků směřujících k řešení vzniklé situace.

Záležitostí se už intenzivně zabývá policie: „Mohu potvrdit, že jsme přijali trestní oznámení na hospodaření tělovýchovné jednoty na Náchodsku. Zahájili jsme úkony trestního řízení,“ potvrdila mluvčí náchodské policie Eva Prachařová. „Věc je ve stádiu prověřování, takže zatím nebyl nikdo obviněn,“ dodala Prachařová.

Člena výboru TJ Spartak Vladimíra Vika zastihla nepříjemná zpráva o zpronevěře v zahraničí. „To, že bylo podáno trestní oznámení vím. Tento týden se mám dostavit na policii a podat k celé záležitosti výpověď,“ říká Vik s odkazem na to, že se k záležitosti s ohledem na policií vyžadovanou mlčenlivost nemůže vyjadřovat.

Ilustrační fotografie.
Novoměstský Spartak se musí vypořádat se zpronevěrou

Podle písemného vyjádření výkonného výboru a dozorčí rady chce TJ Spartak v nejbližších dnech uklidnit situaci a zvolit nového předsedu klubu, který obsadí místo za rezignující předsedkyni Marii Petruželkovou. „Co nejdříve bude svolána valná hromada, kde se zvolí nový výkonný výbor. Co se týče stabilizace klubu, tak do něj patří i jednání s radnicí o případné pomoci v podobě dofinancování ztráty, která byla klubu způsobena,“ uvedl Vik.

Marie Petruželková nerezignovala pouze na post předsedkyně Spartaku, ale při posledním jednání městského zastupitelstva se vzdala mandátu a opustila i řady koaličních zastupitelů.

Na díru v klubové pokladně poukázaly nesrovnalosti jak ve finančních částkách tak i v informacích, které prezentovala předsedkyně TJ Spartak. Na základě těchto rozporů byla po zpětné kontrole odhalena finanční zpronevěra.

Na začátku října se rozběhla hokejová sezóna. O tom, jestli manko v pokladně neohrozí letošní sezónu má jednat oddíl právě s vedením města. Jak uvedl starosta Petr Hable, tak Spartakovci zatím radnici o konkrétní pomoc nepožádali. Rada města starostovi uložila zajistit požadovaná vyjádření TJ Spartak, která se týkají finanční a personální situace v oddíle s tím, že budou zařazena a projednána v programu na jednání městské rady 21.října.

Lidé kolem hokeje pevně věří, že závažná finanční komplikace nebude mít dopad na průběh sezóny napříč mezi kategoriemi, že by musela být předčasně ukončena. Něco podobného si nikdo nedovede představit.

Ilustrační foto
VIDEO: Zfetovaný cizinec ujížděl policistům v kradeném autě

Jiří Řezník