Jenže soud v roce 2019 došel k závěru, že Žák, který se zapojil do rvačky fotbalových fandů, se zastal slabšího, a policistu osvobodil. Teď se muž, který slouží u policie už od roku 2003, dočkal další satisfakce. Ministerstvo spravedlnosti se mu omluvilo za nezákonné trestní stíhání a přiznalo mu finanční satisfakci.

Incident se odehrál již 1. dubna 2017 na fotbalovém hřišti v Kašperských Horách při zápase mezi domácími a Chudenicemi. Do sporu se tam dostali Josef B. (21) z Chudenic, který opilý stál na zábradlí a vulgárně křičel na rozhodčího, a domácí příznivec Jiří S. (42), který se ho snažil umravnit.

Policista David Žák u klatovského soudu.
Policista při rvačce na fotbale hájil slabšího, uniformu svléct nemusí

Podle svědků začal hostujícího fandu surově mlátit. Zastal se ho Žák, který přiběhl a Jiřího S. skopl. Zasáhl ho přitom do hlavy. Podle domácích příznivců byl Jiří S. chvíli v bezvědomí. Policista ale tvrdil, že zasáhnout musel.

Chtěl zasáhnout tělo

„Odvracel jsem probíhající útok proti Josefu B., byl bezprostředně ohrožen jeho život a zdraví. Byl paralyzován, nemohl se bránit a ten muž mu útočil na hlavu a krk. Já jsem ho z něj skopl, ale na hlavu jsem nemířil, chtěl jsem zasáhnout tělo,“ vysvětloval Žák. Státní zástupkyně pro něj navrhovala podmínku, soudce Jaromír Veselý ho ale obžaloby zprostil. Vysvětlil to tím, že policista hájil slabšího.

Nehoda na Podsrpu ve Strakonicích.
Hrozivá nehoda se šťastným koncem. Za havárii mohl zdravotní stav řidiče

Nyní ministerstvo spravedlnosti přiznalo porušení Žákových práv a za nezákonné stíhání se mu omluvilo. „Současně s přihlédnutím k závažnosti zásahu do osobnostních práv žadatele máme za to, že tato forma zadostiučinění není v daném případě dostačující, a přiznáváme též zadostiučinění formou peněžní satisfakce ve výši 35 000 korun,“ píše Žákovi ministerstvo, které mu přiznalo i náhradu nákladů na obhajobu a na znalecký posudek.

„Pan Žák je první v našem regionu, jemuž byl tento druh náhrady ministerstvem přiznán. Stanovisko ministerstva by se mělo stát součástí osobních personálních materiálů tohoto příslušníka Policie ČR,“ řekl Deníku Žákův obhájce Rostislav Netrval.