Turecké ministerstvo spravedlnosti podle agentury Reuters oznámilo, že začalo usilovat o Muslimovo vydání. České ministerstvo spravedlnosti o tom nemá podle mluvčí Terezy Schejbalové informace. Věc zatím neřeší ani česká diplomacie.

Pražská policie zadržela cizince, který byl v hledáčku tureckého Interpolu, v noci na dnešek na základě předběžného souhlasu státního zástupce, uvedla na twitteru policejní mluvčí Andrea Zoulová. "Zadržený byl po provedení nezbytných úkonů umístěn v policejní cele," dodala.

Hazardní kousek řidičky na silnici mezi Českým Těšínem a Třincem.
Policie našla hazardérku, která při předjíždění ohrozila jiné motoristy

Jméno zadrženého Zoulová neuvedla. Médiím pouze sdělila, že o zadržení muže byli cestou mezinárodněprávní spolupráce informováni pracovníci Interpolu v Ankaře.

Podle kurdského lékaře a podnikatele Yekty Uzunoglua je zadrženým mužem skutečně politik PYD. "Ano, je to Sálih Muslim, spojenec koaličních sil v boji proti ISIS (takzvanému Islámskému státu, pozn. ČTK)," sdělil Uzunoglu ČTK.

Turecké ministerstvo vnitra zařadilo na začátku měsíce Muslima na seznam nejhledanějších teroristů. Ministerstvo vypsalo za jeho dopadení odměnu čtyři miliony tureckých lir (téměř 22 milionů Kč).

Nejde o první případ, kdy byl v Česku zadržen člověk na základě mezinárodního zatykače iniciovaného Tureckem. V listopadu 2015 zatkla policie v Hradci Králové tureckého občana Nazmiho Sahina. Muž, kterému již dříve Itálie přiznala status uprchlíka a který je podle některých médií kurdské národnosti, byl v Turecku odsouzen na šest let a tři měsíce za "napojení na organizaci s politickými zájmy neslučitelnými se státním zřízením Turecka" a vyhýbal se nástupu do vězení. V únoru 2016 soud pravomocně rozhodl, že vydání Sahina není přípustné, a muže propustil z předběžné vydávací vazby.

Martin Stropnický.
Ministr Stropnický: Nová vláda by měla hledat společnou pozici k EU

PYD je přední kurdskou politickou silou na severu Sýrie. Sálih Muslim si v ní zachovává velký vliv, přestože loni z vůdčího postu v PYD odstoupil.

Stranu PYD Ankara považuje za odnož zakázané Strany kurdských pracujících (PKK). Ta vede v jihovýchodním Turecku už přes 30 let ozbrojený boj za autonomní Kurdistán. Za teroristickou organizaci považuje PKK také Evropská unie i Spojené státy. Turecké úřady vydaly zatykač na Muslima a 47 dalších vysoce postavených činitelů PYD v listopadu 2016.

Vojáci v syrském městě Rakká
Příměří v Sýrii? Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci. Válčí se ale dál