Policisté Moravskoslezského kraje evidují od začátku roku již několik případů, kdy seniorům volali podvodníci, kteří se vydávali za jejich rodinné příslušníky a pokoušeli se z nich vylákat peníze. Ač se většina oslovených zachová správně a komunikaci ihned ukončí, bohužel některým se jejich důvěra pořádně vymstí.

„Osmdesátiletá žena z Novojičínska začátkem dubna letošního roku prostřednictvím pevné linky kontaktoval neznámý volající, který s poškozenou navázal komunikaci, která začínala tradičním „ahoj“. Žena na pozdrav zareagovala otázkou „To jsi ty Lumíre? Pachatel s vyřčeným jménem souhlasil a nechal seniorku v domnění, že komunikuje se svým synem,“ popsala začátek známého scénáře podvodníků Darina Knižátková, okresní policejní mluvčí. „Následně se ženě svěřil, že má vážné potíže a naléhavě potřebuje větší obnos peněz. Žena pak v dobré víře, že pomůže svému synovi, předala podle telefonických instrukcí údajného syna, zcela neznámému člověku více jak 500 tisíc korun,“ pokračuje mluvčí.

Policie proto opět apeluje zejména na seniory, aby dbali zvýšené obezřetnosti a v případě, že je bude někdo žádat přes telefonu o peníze, třeba i jménem rodinného příslušníka, vždy si mají tuto informaci nejdříve u svých blízkých ověřit. „Pokud při ověření senioři zjistí, že je kontaktoval podvodník a pokusil se od nich peníze pod smyšlenou legendou vylákat, okamžitě by měli věc oznámit na policii. Toto oznámení může policistům pomoci pachatele dopadnout a uchránit tak případné další seniory, kteří by lsti podvodníka mohli uvěřit,“ vysvětluje Darina Knižátková.

Moravskoslezští policisté pro seniory v průběhu celého roku pořádají preventivní besedy, jejichž cílem je seniorům připomenout základní zásady bezpečného chování. Během tohoto týdne se na řadě míst, včetně Novojičínska, konala preventivní akce s názvem Týden čtení seniorům. Strážci zákona zavítali například do Kopřivnice, Frenštátu pod Radhoštěm, Fulneku nebo Libhošti.

Kromě tradičního vánočního stromu mají v Bílově poprvé také "obecní" velikonoční strom.
Bílov zdobí velikonoční strom