“Operační středisko informovalo starosty přilehlých obcí, aby varovali občany, aby zbytečně nevětrali,” uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková. Hasiči mají na místě také speciální chemický vůz, který monitoruje ovzduší. Až do 22. hodiny prováděli pracovníci laboratoře Institutu ochrany obyvatelstva HZS ČR Lázně Bohdaneč měření ovzduší. Zaměřili se na sedm obcí v okolí skládky, jejichž směrem vítr kouř odnášel. Mírně zvýšené hodnoty oxidu siřičitého a oxidu dusíku nameřili v obci Trnávka.

|

"Kouř z požáru jde na naši obec a s ním i možné zplodiny a zápach, které není vhodné dýchat," upozornili občany hasiči z Řečan nad Labem.

Ilustrační foto
OBRAZEM: Právě jsme se narodili

Kolem 19. hodiny se hasičům podařilo dostat požár pod kontrolu, práci jim ale komplikoval silný vítr. "Hasiči provádějí měření znečištění ovzduší v zasažených obcích. Zřízeno muselo být čerpací stanoviště a kyvadlová doprava vody na místo požáru," informovala Horáková. Podle vyšetřovatele hasičů je požár zatím beze škody.

Hasiči ve Zdechovicích zasahovali celou noc. Od 23. hodiny u požáru zůstala už jen jednotka ze Zdechovic, ale v noci se ohniska znovu rozhořela a byly povolány další jednotky. 

Hořící hromadu od pondělního rána rozhrabává bagr a hasiči ji dohašují, předpokládá se, že budou muset skládku hlídat až do pátku.