Šestkrát musely ústecké městské služby během sezony vypouštět bazén v Brné. Z toho třikrát proto, že ho někdo použil místo záchodu. Jednou plaval výkal v rekreačním bazénu v zadní části areálu, dvakrát v tom s tobogánem.

Ředitelka Městských služeb Ústí nad Labem Martina Žirovnická něco takového roky nepamatuje. „To jsem tu dvanáct let. Možná na Klíši v brouzdališti pro nejmenší děti, ale to člověk pochopí,“ vzpomínala.

Potrestán za to nejspíš nikdo nebude, ačkoli v posledním případě, k němuž došlo minulou neděli, zaměstnanci „pachatele“ chytili hned po činu.

„Vzhledem k tomu, že už to někdo udělal dvakrát, jsme byli ostražití. Když se nám podařilo zjistit, kdo z koupajících to byl, povolali jsme část plavčíků z ostatních bazénů,“ líčil vedoucí koupaliště v Brné David Zich.

Koupaliště Brná.
Brná: Tobogánový bazén je znovu kvůli výkalům uzavřený

Ačkoli dotyčného převzali policisté, trest jej mine. Není totiž zletilý a zdá se, že to neudělal schválně. Jak vysvětlila ústecká policejní mluvčí Veronika Hyšplerová, nespáchal žádný přestupek. „Plavčíkovi řekl, že prostě nestihl doběhnout na toaletu,“ sdělila.

Obsluze koupaliště nezbylo než znečištěný bazén uzavřít. Už potřetí v posledních dvou týdnech. „Lidí přišlo hodně a po naší výzvě vyjadřovali dost velké znechucení. Nedivím se. Chtěli si odpočinout ve vedrech, zaplatili vstupné,“ řekl Zich.

Krátce poté někteří uživatelé sociálních sítí spekulovali, že zadržený teenager byl romského původu. To ovšem podle informací Deníku není pravda.

Vyčištění bazénu trvá asi den. Obsluha musí vypustit závadnou vodu, mechanicky vyčistit stěny a dna a provést desinfekci. Následuje opětovné napuštění vody a provedení chemické úpravy. Po napuštění bazénu musí ještě vysát nečistoty z hladiny robotický vysavač.

Požár louky nedaleko Přítkova.
Ve Vaňově naměřili meteorologové 37,2 stupňů. Hasiči mají napilno

„Přímé náklady se pohybují v řádech tisíců korun v závislosti na velikosti bazénu,“ uvedla Žirovnická.

Opětovná výměna vody v bazénech ovšem vyvolává obavy, zda bude stačit limit odběru vody stanovený odborem životního prostředí, obzvlášť v tropických vedrech posledních dnů. Ústečané ale nemusejí mít strach, že voda dojde. „V současné době máme limit pro čerpání podzemní vody i přes neplánované vypouštění bazénů dostačující,“ uklidnila ředitelka Žirovnická.

Zabránit opakování znečištění bazénů výkaly je podle ní prakticky nemožné, jelikož není v možnostech zaměstnanců, aby uhlídali stovky návštěvníků najednou. Nicméně prý apelují na zaměstnance, aby dbali na chování návštěvníků a nestandardní situace.

Zároveň požádali městskou policii o zvýšený dohled na koupališti. „Bude tam průběžně chodit hlídka. V sobotu a neděli pětkrát, šestkrát denně, ve všední dny třikrát. V případě potřeby volají zaměstnanci koupaliště přímo na střekovskou základnu městské policie, odkud je vyslána mobilní hlídka, která se do pěti minut dostaví přímo do areálu koupaliště,“ upřesnil zástupce ředitele městské policie Jan Novotný.

Od středy 1. srpna navíc městské služby ruší zlevněné vstupné na koupaliště po 16. hodině.

Tři velké hladové kameny ukázala vysychající řeka Labe.
FOTO: Z Labe vylézají hladové kameny