Výpověďmi obžalovaných začalo v úterý 18. února hlavní líčení v rozsáhlé korupční kauze Vidkun.

Ke krajskému soudu v Olomouci se dostavili tři ze čtyř obžalovaných: bývalý hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD), někdejší šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj a tehdejší olomoucký policejní náměstek Karel Kadlec.

Poslední z nich – olomoucký podnikatel Ivan Kyselý – se prostřednictvím svého obhájce ze zdravotních důvodů omluvil.

Vidkun podle žalobce rozkrývá korupční vztahy mezi podnikateli, vysoce postavenými policisty a veřejnými činiteli. Aféra se točí okolo devíti trestních řízení, jejichž průběh měl zůstat utajen. Ale nezůstal.

Týká se to například zneužití krajských a městských dotací pro mládež olomouckého hokejového klubu, údajně předraženého prodeje městského domu na třídě Svobody v Olomouci, zpronevěření 1,3 milionu korun z parkovacích automatů ve Šternberku nebo čerpání evropských dotací na výstavbu kanalizace v Kostelci na Hané.

Rozhovor k 25. výročí Nadace bezpečná Olomouc. Ivan Langer
Ivan Langer: O Vidkunu, Olomouci, zklamání i ambicích v ODS

Kadlec: Dělal jsem jen práci policisty

Karel Kadlec měl coby náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje pro službu kriminální policie a vyšetřování vynášet informace ze spisů.

„Pravidelně a dlouhodobě záměrně poskytoval konkrétní informace z trestních řízení, které měly zůstat v zájmu zabezpečení úkolů policie a dosažení účelu trestního řízení utajeny před nepovolanými osobami,“ vysvětlil státní zástupce.

Dle jeho slov si tak měl prostřednictvím vlivných osob, mezi nimiž figuruje i bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ODS), zajišťovat své setrvání ve funkci.

Kadlec čelí obvinění ze zneužití pravomoci a z přijetí úplatku, který mu měl poskytnout ex-hejtman Jiří Rozbořil, aby odložil prověřování okolností výstavby a financování Jezdeckého areálu s ubytovacím zařízením Olomouc – Penzion Lazce.

Luděk Vokál u soudu - Obvodní soud pro Prahu 5 se 20. září 2018 začal zabývat případem bývalého elitního detektiva Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Luďka Vokála (na snímku), který čelí obžalobě ze zneužití pravomoci v souvislosti
Kauza Vidkun: za vyzrazení razie dostal bývalý kriminalista podmínku

Schůzky se svým dlouholetým kamarádem Ivanem Kyselým potvrdil, jakékoliv porušení zákona ale Kadlec vylučuje.

„Abych se něco dozvěděl, sám musím něco říct. Čím víc detailů řeknu, tím víc detailů se dozvím. To je práce policisty,“ reagoval při své obhajobě.

Dle svých slov spolu řešili pouze veřejně známé, medializované kauzy.

„Občas jsem použil reálný základ a doplnil zkreslené informace,“ dodal. Přátelství s vlivným podnikatelem za střet zájmů nepovažuje.

Z možného zneužití pravomoci se bude zpovídat i jeho tehdejší podřízený Radek Petrůj, který mu informace dodával. Nejen na požádání, ale i z vlastní iniciativy.

„Záměrně ohrožoval a mařil dosažení základního cíle trestního řízení, kterým je řádné a nestranné odhalování a objasňování trestné činnosti. Činil tak proto, aby si uchoval dobré vztahy s Karlem Kadlecem jako svým nadřízeným a aby si zajistil své setrvání ve vedoucí funkci,“ zdůraznil státní zástupce.

Jiří Rozbořil
Rozbořil dva roky po Vidkunu: Jde o válku policajtů, ne o Lazce

Jednání až do května

Výpovědi všech obžalovaných u Krajského soudu v Olomouci mají dle plánu pokračovat až do pátku. Poté přijdou na řadu svědci, pro jejichž výslechy si soudce Martin Lýsek vyhradil následující tři týdny. Doplňující důkazy dostanou prostor v květnu.

Spis k případu má okolo 16,5 tisíce stran a přes 40 obsáhlých příloh. Než se rozsáhlá kauza dostala před soud, uplynuly čtyři roky a čtyři měsíce od policejních razií na několika místech v Olomouci.

Na základě domovních prohlídek v říjnu 2015 kriminalisté zadrželi či předvedli několik lidí včetně Ivana Langera. Bývalý ministr vnitra nakonec obviněn nebyl.

Bývalý hejtman Jiří Rozbořil
Rozbořil: Babiš ze mě udělal démona. Koštův konec byl plán