„Uvedená tvrzení byla nepochybně způsobilá přivodit poškozené těžkou újmu, a to nejenom v osobním, ale i podnikatelském životě," řekl soudce Luboš Vrba. Nesouhlasil s červnovými závěry pražského městského soudu, který Nováka v podstatě vykreslil jako podivína, jehož jednání nemohlo mít na podnikatelku žádný reálný dopad.

Andrej Babiš.
Soud nezačal řešit tendry pošty kvůli chybějícímu obžalovanému

Muž se chtěl domoci omluvy

Čtyřiašedesátiletý Novák připouští, že dopisy, které poslal ženiným příbuzným a několika úřadům, napsal. Odmítá ale, že by ho k tomu motivovala vidina podnikatelčiných peněz. Chtěl se údajně domoci omluvy za příkoří, které prý předci ženy způsobili za války jeho dědečkovi.

„Zatímco někdo jiný vezme pistoli, kulovnici nebo sekyru, tak já jsem prostě sedl a napsal jsem, jak to cítím," řekl dnes odvolacímu senátu. Opakovaně zdůraznil, že dříve pracoval v diplomacii a že je čestný a bezúhonný.

Soudní síň. Ilustrační foto.
Soud začne rozplétat kauzu, kde figuruje firma z fondů Babiše

Svědkyní bude Novákova matka

Novákovo osvobození se vedle státního zástupce snažila zvrátit i podnikatelka. Poslala soudu dokument, v němž uvedla, že jí Novákovy pomluvy mohly překazit řadu záměrů a projektů, a způsobit jí tak škodu v řádu desítek milionů korun. Odvolací senát nařídil prvostupňovému soudu, aby k tomu ženu vyslechl.

Jako svědkyni má předvolat také Novákovu matku. Obžalovaný totiž tvrdí, že matka mu teprve počátkem loňského roku prozradila historickou rodinnou křivdu, na jejímž základě pak sepsal zmíněné dopisy. Vzhledem k výši částky, kterou podle obžaloby vymáhal, hrozí Novákovi až 12 let vězení.

Ilustrace pražského hlavního nádraží, 10. srpna. Hlavní nádraží, Wilsonovo, Fantova kavárna
Fantova budova na hlavním nádraží patří SŽDC, rozhodl soud