Balíček, který nese znaky amatérsky vyrobené nálože, našel na chodníku v Lidické ulici náhodný kolemjdoucí – a předmět s čouhajícími dráty odnesl na služebnu strážníků. Městská policie přivolala kolegy z Policie ČR, přičemž na místě zasahoval i pyrotechnik. Ten podezřelý předmět odvezl k dalšímu zkoumání.

Prvotní poznatky naznačují, že daná věc nepředstavovala bezprostřední nebezpečí; chybělo zařízení schopné případnou bombu účinně odpálit.

Ilustrační foto.
Na klouzajících silnicích se staly i vážné nehody

Zda se jednalo o vážně míněný útok, nebo měla událost zcela jiné pozadí, zůstává předmětem šetření policie. Právě postřehy všímavých svědků by při objasňování všech souvislostí a okolností mohly pomoci. Informace o nálezu se nicméně po městě velmi rychle rozšířily. V noci na úterý se první oficiální informace objevila i na internetu – v podobě stručného záznamu o zásahu hasičů na Portálu krizového řízení Středočeského kraje: „technická pomoc - nástražný systém – Roztoky“.

Později zveřejnil obsáhlejší vysvětlení web města: „V pondělí 5. 3. odpoledne přinesl jeden občan na služebnu městské policie nalezený balíček plastické hmoty. Přivolaní pyrotechnici balíček zajistili a odeslali ke zkoumání, zda se skutečně jedná o výbušninu. Balíček se již nenachází v našem městě, proto žádné nebezpečí nehrozí. Celá záležitost je předmětem vyšetřování Policie ČR.“