Kauza smrtící drogy – syntetických cannabinoidů –, která si na Ostravsku a Opavsku vyžádala dva lidské životy a více než dvacet intoxikovaných, nabírá na obrátkách. Mezi podezřelými je i nezletilý žák základní školy. Deníku to v pátek sdělila mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Pokorná. Chlapec ale vzhledem k věku nebude stíhán.

„Trestní stíhání je u něj nepřípustné,“ řekla Pokorná. Jakým způsobem se školák do distribuce nebezpečné látky zapojil, policie neuvedla.

Počet obviněných se každým dnem zvyšuje. K pátku už jich bylo jedenáct. Jde o deset mužů ve věku do sedmačtyřiceti let a jednoho mladistvého studenta. Jak se ukázalo, právě on podal drogu patnáctiletému chlapci z Ostravy, který zkolaboval minulé pondělí v pravé poledne.

Záběr z kamery
Utekla i s telefonem. Poznáte ji na záběrech kamery?

„Po požití látky došlo k poruše vědomí a stavu křečí. V době zásahu záchranářů trpěl halucinacemi a dezorientací. Po prvotním ošetření jej posádka předala do další péče dětské ambulance Vítkovické nemocnice,“ uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Policisté v rámci preventivní kampaně oslovili pedagogy v celém regionu, které vyzvali, aby s dětmi a studenty o drogovém nebezpečí vhodnou formou diskutovali. Policisté varovali veřejnost i prostřednictvím sociálních sítí.

„Jde o facebook.com/PolicieCZ a twitter.com/policieCZ. V rámci preventivních opatření však samozřejmě spolupracujeme také s dalšími subjekty,“ dodala Pokorná.

Jednomu z obviněných, který měl co do činění se smrtí bezdomovce v centru Ostravy, hrozí až osmnáct let žaláře, zbylým až pět let vězení. V posledních dnech policisté nezaznamenali žádný další případ intoxikace.

Zřícený most na trati ve Studénce.
Vlakové neštěstí ve Studénce: soud v Ostravě zřejmě zrušil zprošťující verdikt