„Rozhodnutí soudu prvního stupně jsme potvrdili,“ uvedla mluvčí krajského soudu Karin Kantorová. Dembinski byl uznán vinným z loupeže.

Dembinski působil ve firmě, v níž vystupoval jako správce pro vymáhání pohledávek mimosoudní cestou. Podle obžaloby nátlakem, výhrůžkami a údajně i bitím přiměl domnělého dlužníka k zastavení části jeho majetku, které pak s dalšími lidmi odvezl.

David Dembinski v úterý předstoupil před Okresní soud v Ostravě. Je obžalován z loupeže. Vinu kategoricky popřel.
Pravicový radikál stojí opět před soudem

Obžalovaný jakýkoliv nátlak či násilí odmítl. Vše se prý odehrálo dobrovolně a po vzájemné dohodě. „Nebylo to pod žádným nátlakem a podobně,“ hájil se. Připustil jen, že během jednání zvýšil hlas.

Ego

„Zvýšil jsem na něho hlas. Chtěl se mnou manipulovat, přimět mě svými vylhanými argumenty, abych změnil názor, aby ta pohledávka zanikla. Dělal ze mě debila, poškodil mé ego, tak jsem mu taky řekl své,“ vypověděl Dembinski.

Jedním z důkazů byla nahrávka, kterou podnikatel během jednání tajně pořídil. Záznamník podle svých slov zapnul ve chvíli, kdy pojal podezření, že se proti němu něco chystá. Dembinski nahrávku označil za připravenou provokaci.

David Dembinski u Okresního soudu v Ostravě v roce 2009. .
Nečekané: Obžalovaný ze střelby ve Stodolní osvobozen

Podnikatel vypověděl, že na něj obžalovaný vyvíjel takový psychický a fyzický nátlak, že mu byl ochoten slíbit a dát cokoliv, jen aby měl od něho klid.

Minulost

David Dembinski patřil k zakladatelům organizace Národní odpor Slezsko a aktivně se účastnil různých protestních akcí v Moravskoslezském kraji.

V minulosti figuroval v několika trestních kauzách. Mimo jiné byl odsouzen k sedmi a půl roku vězení za podvod s pohonnými hmotami. Jeho jméno figurovalo i v případu střelby ve Stodolní ulici v centru Ostravy z července 2008. Neznámý muž tehdy po krátké hádce a drobné potyčce vystřelil na jednoho z návštěvníků. Kulka prošla ramenem a letěla ještě padesát metrů mezi davem lidí procházejících Stodolní ulicí. Jako zázrakem nikoho dalšího nezasáhla. Střelec a další člověk z místa odjeli.

Policie později zatkla Dembinského. Ten měl podle kriminalistů na muže vystřelit v rámci podnikatelských sporů. Nejprve byl odsouzen k pěti rokům žaláře, později ho však soud osvobodil. David Dembinski po celou dobu tvrdil, že je nevinný a v době střelby se nacházel mimo Českou republiku.

Eskorta přivádí obžalovaného Davida Dembinského do jednací síně.
Někdejší vůdce pravicových radikálů půjde za mříže