Řekla to mluvčí soudu Marcela Trejbalová. Žalobci vinili z vražd zdravotní sestru Věru Marešovou, opírali se přitom především o posudek obou znalců. Vrchní soud v Praze v létě potvrdil lednový rozsudek ústeckého soudu a Marešovou definitivně zprostil obžaloby.

Soud řízení se znalci zahájil na jaře, poté ho přerušil do pravomocného rozhodnutí odvolacího soudu. V řízení se detailně zabývá celým spisem a všemi nashromážděnými podklady. Soud předpokládal, že řízení skončí do konce listopadu, podle Trejbalové se ale protáhne.

"Na 15. prosince bylo nařízeno neveřejné ústní projednání, na které jsou znalci pozváni. Rozhodnutí se dá očekávat do konce letošního roku," řekla Trejbalová.

Podle posudku zpracovaného Matlachem a Závodským zemřelo šest pacientů rumburské nemocnice po podání draslíku. Jejich závěry ostře kritizovali znalci z Fakultní nemocnice v Olomouci, kteří zpracovali revizní posudek, stejně tak Zdeněk Šňupárek z Ústřední vojenské nemocnice v Praze, u kterého si posudek objednala obhajoba. Podle nich šest pacientů v Rumburku zemřelo přirozenou smrtí a jejich úmrtí byla očekávatelná. Závěry Závodského a Matlacha označili mimo jiné za "diletantské". Matlach už dříve řekl, že si za svými závěry stojí.

Znalcům hrozí pokuta až 100 000 korun, případně i vyškrtnutí ze seznamu znalců. Správní řízení nejsou podle Trejbalové výjimečná. Ústecký krajský soud je v posledních letech vedl jak se znalci, tak s tlumočníky.