Prodej domu na Marxově náměstí v Postoloprtech z majetku města opět projednávají soudy. Tento týden kárný senát Nejvyššího správního soudu v Brně zjišťoval, zda se provinily státní zástupkyně. A řešit ho bude také soud v Praze, kde leží žaloba Postoloprtských na stát. Chtějí vyšší odškodné, než jim přiznalo ministerstvo spravedlnosti. V prvním případě padl zprošťující verdikt, projednávání druhého je v počáteční fázi.

Celá věc se táhne od roku 2015. Tehdy město Postoloprty prodalo za jeden milion korun dům, zastupitele, kteří pro to zvedli ruku, státní zástupkyně Radka Pavlišová obžalovala za porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti. Závěr policie a státní zástupkyně, že město prodalo dům nevýhodně, se opíral o znalecký posudek. Ten ale rozcupoval revizní posudek, který si nechal vypracovat soud. Na jeho základě státní zástupkyně obžalobu stáhla.

Natáčení seriálu Já Mattoni v Žatci, 2015.
Z archivu Deníku: Jaké bylo před pěti lety natáčení seriálu Já, Mattoni v Žatci?

Očištěním zastupitelů ale celá věc neskončila. Loni na podzim podala ministryně spravedlnosti Marie Benešová na dvě státní zástupkyně, lounskou Radku Pavlišovou a dohledovou Ivetu Bollovou z ústeckého krajské zastupitelství, kárné žaloby.

„Posudek, o který se obžaloba opírala, neposoudil cenu obvyklou, ale cenu zjištěnou, a tak od počátku nebyl způsobilý ke zjištění škody, což ostatně pak konstatoval i soud. Na problém ji od počátku upozorňovali obvinění i jejich zástupci,“ vytýkala Benešová. Té vadil i postup dohledové státní zástupkyně Ivety Bollové, která měla případ několikrát na stole. Podle stanoviska ministerstva spravedlnosti řádně nevykonávala dohled a nenašla zásadní vady v postupu lounské státní zástupkyně.

Pavlišová se před kárným senátem bránila tím, že šlo o složitý případ a světlo do určení ceny domu vnesl až revizní posudek zpracovaný znaleckým ústavem. „Byla jsem přesvědčena, že původní posudek před soudem obstojí,“ řekla u soudu.

Ilustrační foto
Města kvůli nižším příjmům šetří. Někde už škrtají investice

Ministryně chtěla pro obě státní zástupkyně důtku. Kárný senát Nejvyššího správního soudu byl ale jiného názoru a obě ženy žalob zprostil. Nicméně připustil, že postup státních zastupitelství nebyl v této věci řádný a měl reagovat na námitky obhajoby. „Judikatura kárných senátů však dlouhodobě zastává názor, že musíme být zdrženliví v posuzování rozhodovací činnosti státního zástupce nebo soudce, musí jít o naprosto nejflagrantnější porušení povinností, které nelze řešit jinak. Nakonec jsme dospěli k závěru, a porada byla dlouhá a bouřlivá, že jednání nebylo tak závažné a flagrantní, byť se tomuto prahu velmi blížilo,“ řekl pro server Česká justice předseda senátu Petr Mikeš.

Vyšší odškodnění

Další stránku případu, odškodnění pro obžalované zastupitele a město Postoloprty od státu, bude řešit soud v Praze. „Ministerstvo spravedlnosti přiznalo dotčeným zastupitelům odškodné ve výši 80 tisíc korun, což se nám zdá málo. Proto jsme prostřednictvím naší právní zástupkyně podali žalobu na stát,“ sdělil starosta Postoloprt Zdeněk Pištora. Každý z devíti obžalovaných zastupitelů z titulu ochrany osobnosti požaduje od státu dvoumilionové odškodné.

Finanční odškodné požaduje i město Postoloprty, a to pět milionů korun za zásah do své pověsti. O jeho nároku ministerstvo spravedlnosti dosud nerozhodlo.