Čtyři muži z Nového Petřína na Znojemsku se sešli loni v únoru na večírku u souseda. Jeden z nich skončil v tratolišti krve, posekaný mačetou. Krajský soud v Brně se v pátek zabýval případem šestapadesátiletého Zdeňka Faltýnka, který se podle obžaloby pokusil zabít svého známého.

Podle státní zástupkyně Ludmily Doležalové poškozeného ohrozil na životě. „Způsobil mu vážná sečná zranění na ruce a noze, kdyby zasáhl hlavu, mohl ho zabít," popsala.

Vypovídali všichni čtyři zúčastnění. Na večer události si těžko rozpomínali, byli tehdy více či méně opilí. „Poškozený spadl ze židle a rozbil si hlavu, chvíli byl bez sebe, volali jsme i záchranářům," popsal část večera obžalovaný.

Soused, který večírek pořádal, vzpomíná na situaci jinak. „Byl hodně opilý, dokonce spadl ze stoličky. Pak se zvedl a vyprovodili jsme ho domů," vyjádřil se. Na telefonát záchranářům si podle svých slov nevzpomíná, sám je přitom volal.Zdeněk Faltýnek u soudu.Zdroj: DENÍK/Attila Racek

Faltýnek pozval poškozeného přespat k sobě domů, bydlí přes ulici od místa večírku. „Šel jsem mu dolů nachystat spaní. Když jsem se vracel, zakopl jsem na schodech a dál nic nevím. Probral jsem se až s příjezdem sanitky," řekl Faltýnek.

Oba muže našli zbývající dva sousedi ležet v předsíni v kaluži krve. Podle jednoho z nich byla u těla poškozeného mačeta. Svědek ji vzal a vyhodil ven. „Přišlo mi, že by tam neměla být," odůvodnil své jednání čtvrtý účastník večírku.

Oběť nevěří obžalobě. Viní neznámého
- Čtyři muži se sešli na večírku u souseda, všichni pili
- Poškození spadl ze židle, obžalovaný mu nabídl nocleh
- Další dva účastníci večírku je později našli v předsíni v kaluži krve, u těla poškozeného ležela mačeta
- Poškozený i obžalovaný věří, že zaútočil někdo jiný
- Obžalovaný viní svého bývalého zaměstnavatele

Obžalovaný i poškozený se shodli, že zaútočil jiný muž. Do domu se mohl dostat snadno, Faltýnek podle svých slov nezamykal. Podle Faltýnka může za napadení jeho bývalý zaměstnavatel. „Ztratil jsem kdysi firemní peníze. Asi šest tisíc eur. Jel potom ke mně domů a vyhrožoval mojí družce,"řekl.

Poškozený u soudu tvrdil, že ho zranil muž, kterého mu byl povědomý. Při výpovědi v přípravném řízení ale nikoho dalšího nezmínil. Zdůvodnil to tím, že si nevzpomněl.

Soud bude v jednání pokračovat dvacátého prosince.

Zdeněk Faltýnek u soudu.Zdroj: DENÍK/Attila Racek

ELIŠKA SRNCOVÁ