Ve vězení je Šafárik, který v minulosti bral drogy, a který se kvůli závislostem a psychickým problémům léčil na psychiatrii, už po čtvrté. Jak ve čtvrtek před soudem uvedl, drogy bere i dnes ve vězení.

K výkonu trestu nastoupil Šafárik v srpnu 2019, na svobodu by se měl dostat v prosinci 2023.

Na počátku května letošního roku však napadl spoluvězně příborovým nožem. Zabít ho podle svých slov nechtěl. "Řekl mi, že jsem jen obyčejný zloděj. Sáhnul jsem po noži, který držel v ruce a několikrát jsem ho s ním bouchnul. Nechtěl jsem ho ale zabít," řekl obžalovaný před soudem. "Ten nůž byl jeho. Jedl s ním každý den. Byl zašpičatělý a naostřený," uvedl dále muž. Problémům se prý vždy snažil vyhýbat. Napadený muž ho ale prý sexuálně obtěžoval. "Když jsem spal na cele, cítil jsem se divně. Jednou mi dokonce sáhl na zadek. Sprchovat jsem se proto chodil radši brzy ráno," dodal Šafárik.

Ilustrační foto.
Měl covid. Bez roušky chodil po městě, vodil děti do školy. Bachař má podmínku

Napadený muž, který před soudem rovněž vypovídal, vyběhl ihned po útoku na chodbu. "Ten den jsme hráli karty u stolu. Šafárik se najednou zvedl a po chvíli jsem ucítil bolest v rameni. Šestkrát mě bodnul. Když jsem si uvědomil, co se stalo, začal jsem před ním utíkat," řekl napadený muž a popřel, že by byl ostrý příborový nůž jeho.

Soud bude pokračovat výslechem soudních znalců.