Pokud se pachatele nepodaří dopadnout do půlnoci 14. prosince letošního roku, pozemskému trestu unikne. V té chvíli totiž uplyne promlčecí dvacetiletá lhůta. 

Policisté se domnívají, že někdo jméno vraha může znát. Nyní se rozhodli oficiálně garantovat, že pokud dotyčný na pachatele anonymně ukáže, nebudou po zdroji informací pátrat. Na místě činu totiž zajistili biologické stopy, díky kterým dokáží vraha usvědčit.

Ilustrační foto
20 let stará vražda Lucie z Dubiny - promlčecí lhůta vyprší za 2 měsíce

„Tomuto případu se v poslední době hodně věnujeme, protože za tři týdny u něho uběhne promlčecí lhůta,“ uvedl kriminalista Josef Kubánek, který se vraždou zabývá osmnáct let.

ŠLA SE BAVIT

„V sobotu 13. prosince roku 1997 tehdy dvacetiletá dívka navštívila rockový klub Sklep na Mečnikovově ulici v Ostravě-Vítkovicích, kde se šla bavit i se svými kamarády. Časový snímek, který jsme sestavili z výslechů návštěvníků klubu, nám mapuje její pohyb až do třetí hodiny ranní 14. prosince. Zde nám stopa mizí,“ uvedl kriminalista.

Lucie byla následně po osmé hodině ranní nalezena náhodným chodcem v lesním porostu za obcí Proskovice poblíž silnice vedoucí do obce Krmelín. Lokalita se od rockového klubu nachází přibližně osm kilometrů a podle kriminalisté není místem vraždy. „Z ohledání, které bylo provedeno, je zcela zjevné, že místo nálezu není místem činu. Musela tam být dovezena nějakým dopravním prostředkem,“ řekl Kubánek. 

SKLEP

Rockový klub Sklep byl ve své době velmi populární. Jen osudný večer ho navštívilo 315 lidí. Policisté se se všemi mluvili, s některými i opakovaně.

„Myslíme si, že některé osoby nám neuvedly všechny skutečnosti, které jim byly známy o pohybu dívky, případně o jejím odchodu – s kým odcházela, kam má namířeno – a podobně,“ uvedl kriminalista. Proč část návštěvníků policistům neřekla celou pravdu, není jasné.

 Jan S. se v úterý u soudu k přepadení přiznal a projevil lítost.
Pokus o znásilnění v Ostravě-Třebovicích: násilník u soudu prosil o odpuštění

„Domníváme se, že některé osoby například nechtěly vystupovat v kauze jako svědci, případně nechtěly označit nějakou osobu blízkou nebo známou. Nebo chtěly na policii trávit co nejméně času a raději řekly, že nic neviděly,“ nastínil varianty Kubánek. Jak dodal, dívka klub navštěvovala pravidelně a s řadou lidí se osobně znala. Že by si jejího odchodu nikdo nevšiml, je proto minimálně zvláštní.

„Nabízí se také vyšetřovací verze, že k činu došlo přímo v útrobách klubu. Pak se ale jeví jako zcela nepravděpodobné, že by pachatel nepozorovaně odnesl tělo z klubu, naložil do auta a někde odvezl,“ doplnil Kubánek, který stále věří, že někdo ze svědků, byť anonymně, promluví. 

„Tímto bych chtěl vyzvat všechny osoby, které by měly jakýkoliv poznatek vedoucí k objasnění tohoto případu, aby tak učinily prostřednictvím linky tísňového volání 158, případně na kterékoliv policejní služebně. Přivítáme jakékoliv, i anonymní oznámení. Mohu slíbit, že nebudeme pátrat po totožnosti anonymních oznamovatelů,“ garantoval Kubánek.

PŮJDOU PO NĚM

I kdyby se vraha po uplynutí promlčecí doby nepodařilo dopadnout, kriminalisté chtějí na případu dále pracovat. „Budeme pátrat dál, protože to jsou věci, které neumíme hodit za hlavu. Ale po uplynutí promlčecí doby ten pachatel nebude trestně stíhatelný,“ řekl Kulhánek, který je společně s dalšími jedenácti lidmi členem speciálního policejního týmu Homicidium. „Členové týmu nad rámec svých povinnosti k aktuální trestné činnosti provádějí také prověřování ke starým neobjasněným případům, zejména vraždám,“ vysvětlil Kubánek.

PŘÍPADY

Tým například pracuje na dopadení vraha, který 25. září 2009 připravil o život sedmadvacetiletou ženu z Českého Těšína. Řeší i smrt zaměstnankyně sázkové kanceláře (32 let) ve Frýdku-Místku. Násilník ji zabil v sobotu 24. února 2007. Odhalit se snaží také pachatele, který 30. června 2006 zabil jedenapadesátiletou pracovnici Inspekce životního prostředí z Dětřichova nad Bystřicí, která jela na služební cestu. Její tělo nalezli policisté v pondělí 3. července poblíž Karlovy Studánky na Bruntálsku. 

§ 34 Promlčecí doba(1) Trestní odpovědnost za trestný čin zaniká uplynutím promlčecí doby, jež činí
a) dvacet let, jde-li o trestný čin, za který trestní zákon dovoluje uložení výjimečného trestu, a trestný čin spáchaný při vypracování nebo při schvalování privatizačního projektu podle jiného právního předpisu,
b) patnáct let, činí-li horní hranice trestní sazby odnětí svobody nejméně deset let,
c) deset let, činí-li horní hranice trestní sazby odnětí svobody nejméně pět let,
d) pět let, činí-li horní hranice trestní sazby odnětí svobody nejméně tři léta,
e) tři léta u ostatních trestných činů.

Modelka by podle nepravomocného verdiktu měla za mřížemi strávit pět a půl roku.
Konec modelky: chtěla slávu, skončila ve vězení