Manažeři podle spisu v říjnu 2009 projednali žádost o úvěr přes 221 milionů korun, který byl uzavřen o tři měsíce později. Peníze dostala společnost ECM China, která byla dceřinou firmou developerské firmy ECM. Použila je k nákupu dalších dceřiných firem, které přitom patřily pod mateřskou společnost.

Roman Janoušek
Lobbista Janoušek má smůlu. Soud mu zbytek trestu neprominul

Policie v roce 2014 obvinila bývalého předsedu představenstva ČEB Lubomíra Pokorného, místopředsedu Miloslava Kubištu a členy představenstva Michala Bakajsu, Petra Goldmanna a Karla Tlustého. Podle spisu v říjnu 2009 projednali žádost o úvěr přes 221 milionů korun, který byl uzavřen o tři měsíce později. Peníze dostala společnost ECM China, která byla dceřinou firmou developerské firmy ECM. Použila je k nákupu dalších dceřiných firem, které přitom patřily pod mateřskou společnost.

Představenstvo banky podle policie schválením transakce porušilo stanovy. Úvěr schválilo, i když nebyly splněny zákonné podmínky. ECM China Investment se za půjčku zaručila akciemi. V roce 2011 zkrachovala a ČEB o peníze přišla.

Případ loni skončil u soudu, který ho nestihl projednat, jelikož státní zástupce obžalobu stáhl. V mezičase se totiž ČEB obrátila na rozhodčí soud, který určil, že pojišťovna EGAP musí zaplatit pojištění úvěru, což původně odmítla udělat. Nakonec tak bance nevznikla zhruba čtvrtmiliardová škoda, kterou policie popsala.

Podle Matuly mělo toto rozhodnutí významný vliv na posouzení otázky vzniku škody a příčinné souvislosti mezi ní a jednáním obviněných. "V situaci, kdy rozhodčí soud rozhodl o tom, že pojistná ochrana byla sjednána platně, nelze klást obviněným za vinu, že porušili povinnost spravovat majetek svého zaměstnavatele, když riziko nesplacení úvěru pojistili," vysvětlil Matila. Upozornil, že škoda tak vznikla pojišťovně EGAP a bude předmětem dalšího šetření, zda kvůli tomu někdo spáchal trestný čin.

Policie či státní zástupci se zajímají i o další podezřelé úvěry ČEB. Soud například řeší případ úvěru, z kterého šly peníze na výstavbu rezidenčního a obchodního komplexu v tuniském letovisku Hammamet. Obžalobě v tomto případu čelí bývalý uvěrový manažer ČEB Roman Vimer.

ČEB je součástí systému státní podpory exportu. Českým vývozcům poskytuje finanční produkty a poradenství pro export do rizikových teritorií a na nové perspektivní trhy.

Daňová kobra. Ilustrační foto
Škody za stamiliony. Státní zástupci podali obžaloby ve čtyřech daňových kauzách