Podle žaloby se v různých sestavách dopustili řady zločinů. Dělo se tak od podzimu 2016 do počátku letošního roku.Odvahu si dodávali alkoholem. Mimo jiné surově napadli muže v Krnově. Vše začalo ve chvíli, kdy se čtyři z pěti aktérů vraceli autem z restaurace. V závěru cesty si poškodili kolo automobilu.

V Krnově se podle státního zástupce pokusili odmontovat kolo z cizího vozidla. Toho si ale všiml náhodný svědek.

„Viděl jsem, jak se snaží odmontovat kolo z auta mého kámoše. Řekl jsem jim, co dělají,“ vzpomínal muž, který se vzápětí stal terčem surového útoku.

Čtveřice agresorů jej bila pěstmi, nechyběly ani kopy do celého těla. Oběť se zmohla jen na to, aby si rukama kryla hlavu. Jak u soudu vypověděl hlavní obžalovaný, vše trvalo desítky minut.

„Bili jsme ho pěstmi do celého těla. Kopal jsem ho i do hlavy. Dělali jsme to všichni. Nevím, kolikrát jsem ho udeřil,“ vypověděl.

Napadenému se podařilo utéct. Otřesený usedl na schody, kde jej však násilníci dostihli a znovu se pustili do mlácení.

„Trvalo to tak třicet minut,“ dodal obžalovaný. Muž utrpěl řadu poranění, vše se naštěstí obešlo bez závažnějších následků.

„Jen shodou okolností nejsou následky podstatně závažnější,“ řekl státní zástupce.

OMLUVA

Za své jednání si plně omlouvám,“ prohlásil obžalovaný, který o několik dnů později zbil dalšího člověka – svého známého, který s ním nechtěl odjet domů. „Naštvalo mě, že nechtěl jít se mnou. Ještě něco mi řekl. Bil jsem ho tak půl hodiny,“ vzpomínal agresor.

Žalobce jeho jednání kvalifikoval jako opětovný pokus o těžké ublížení na zdraví, za což lze uložit pět až dvanáct let vězení.

Dalším mladíkům, kteří se podíleli na prvním útoku, případně se účastnili ničení aut a výtržností, hrozí mírnější tresty.

Mnozí již mají za sebou bohatou kriminální minulost. Jeden z nich byl trestán dvanáctkrát. Hlavní líčení v úterý pokračuje výslechy svědků.