Vesnice na severu regionu podle tamního starosty Vladimíra Tesaře nic podobného nepamatuje. „Pokud vím, je tohle první případ u nás ve vsi. Vůbec netuším, komu mohl vadit malý jorkšír. Je spíš zavřený doma než venku, to už víc štěká sousední pes,“ uvedl první muž obces tím, že se domácího mazlíčka podařilo zachránit.

Zda šlo o úmysl nějakého člověka, nedopatření, nebo třeba i problém při výrobě krmiva pro psy, zjišťují nyní policisté. „Před dvěma týdny jsme na oddělení v Jevišovicích přijali oznámení o zdravotních obtížích psa. Nyní čekáme na výsledky rozborů,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Policisté z Hodonína pátrají po neznámé ženě, která při nákupu v prodejně obuvi a textilu na Národní třídě v Hodoníně ukradla mobil v hodnotě osmnácti tisíc korun.
Žena ukradla v prodejně mobil. Zachytila ji průmyslová kamera

Jak Deníku Rovnost sdělila policie, majitelka navštívila se svým psem veterináře a nechala mu odebrat krev. „Tu pak odeslala na rozbor do Jihlavy společně s granulemi, které měl pozřít. Po předložení výsledků lze rozhodnout, zda jde o protiprávní jednání a dále o případné právní kvalifikaci,“ upřesnila Drahokoupilová s tím, že oznámení je na jevišovickém oddělení zcela ojedinělé.

Naopak vzácné nebyly nedávno otravy psů kolem Znojma. Na jaře tam policie prověřovala osm podezření na útoky na zvířata. Rozházené otrávené návnady psi pozřeli na různých místech města nebo v nedalekých Dobšicích. „Máme zprávy, že otrávit se mohlo jen v Dobšicích šest psů za jeden měsíc. Týká se to zejména části u bytovek a paneláků,“ řekla už dřív Patricie Vítová, která v regionu provozuje Kočičí azyl Znojemsko.

Dodala, že otravu díky zásahu veterináře a vlastní houževnatosti přežila fenka její známé. „Vždy venčí na vodítku, nikdy ji nenechá na volno. Lidé by si měli bedlivě všímat toho, co jejich pes venku dělá a zda nespořádal něco, co může být nebezpečné,“ poradila Vítová.

Policie na jaře nezjistila, že by psy někdo trávil úmyslně. „Ani v jednom případě nešlo o trestný čin týrání zvířat. Neprokázali jsme úmyslné otrávení ani kladení návnad. Psi se mohli otrávit kvůli neopatrnosti chovatelů, když pozřeli prostředky na hubení slimáků nebo hlodavců,“ upřesnila Drahokoupilová.

S otrávenými zvířaty má zkušenosti známý znojemský veterinární lékař Jiří Beneš. „Otravy řeším dvakrát až třikrát do roka. Na jaře to bylo skutečně nejhorší. V Oblekovicích dva otrávení psi uhynuli,“ konstatoval Beneš.

Jak dodal, majitelé psů musí při podezření na otravu zvířete co nejdřív vyhledat veterináře. „Příznaky lze jednoduše rozeznat. Pes začne nadměrně slinit, chvěje se, má neadekvátní pohyby a je plachý. Navíc se schovává před světlem. V takovém případě musí veterinární lékař co nejdřív postiženému zvířeti vypláchnout žaludek,“ popsal postup Beneš.

Ilustrační foto
Policisté našli na břehu Moravy mrtvou ženu. Vyšetřování zřejmě odloží