Tři rodiny z vyhořelého domu nezůstaly na ulici a nebudou ani bez prostředků. Správce vyhořelého domu jim hned za rohem pronajal podkrovní bydlení a zdejší spolek pro ně pořádá sbírku.

Požár třípatrového domu v Hrbovické ulici v ústeckých Předlicích vypukl ve čtvrtek před sedmou hodinou ranní. Záchranka převezla do nemocnic 20 zraněných, 9 dospělých a 11 dětí. Čtyři děti museli hasiči na místě oživovat.

Stav dětí se výrazně zlepšil. „Z osmi dětí přijatých na dětskou kliniku ústecké Masarykovy nemocnice bylo již ve čtvrtek jedno z kapacitních důvodů transportováno vrtulníkem do Fakultní nemocnice Motol. Stav zbývajících se výrazně zlepšil, pouze tři zůstávají ještě na ventilátoru,“ vysvětlil mluvčí Ivo Chrástecký z Krajské zdravotní, která zastřešuje nemocnice zřizované Ústeckým krajem.

Zdroj: Deník/Kristián Šujan

Podle něj z Teplic, kde byly hospitalizovány dvě děti, a z Děčína, kde přijali jedno, byli malí pacienti v pátek propuštěni domů.
Příčiny požáru prověřují vyšetřovatelé. Nejspíš ho založilo některé z dětí, když ostatní obyvatelé bytu v druhém patře spali. Nemuselo k němu ale nejspíš vůbec dojít.

„Správce objektu mi sdělil, že lidé v domě neměli co dělat, protože procházel rekonstrukcí a byl neobyvatelný. Kvůli mrazům se mu jich ale zželelo, a tak je tam nechal,“ vysvětlil místostarosta centrálního obvodu Karel Karika, který se včera dopoledne s lidmi z vyhořelého domu setkal. Zároveň prověřoval, zda mají kde bydlet.

Rodiny zastihl při stěhování do náhradního bydlení, které jim nabídl správce vyhořelého domu v Řeháčkově ulici. Zatím budou mít náhradní bydlení, jelikož ve dvou bytech, kam se stěhují, nejsou elektroměry.

Podívejte se s námi do vyhořelého domu den po požáru:

„Vyběhli jsme jen s dětmi. Máme ve vyhořelém domě postele, oblečení, jídlo. Dole spalo deset lidí, nahoře devět,“ popisoval jeden z požárem postižených lidí.

Představil se jako Dalibor, ale příjmení prozradit nechtěl. Stejně tak se bránil prozradit, kolik v malém podkrovním bytě platil za nájem.

„Nevím, peníze jsem dával panímámě. Ta všechno platila. Elektriku, vodu, teplo, oblečení a tak,“ popisoval s tím, že do Předlic se přestěhovali z Trmic, z domu, který také vyhořel.

Místní sdružení Amare Předlice jim chce pomoci. „Stačí, když se na nás dárci obrátí na Facebooku a my jim povíme, kam a co přivést,“ dodal mluvčí spolku Miroslav Brož.

Požár domu v Hrbovické ulici v Předlicích.
Požár v Předlicích: Hasiči snášeli lidi ze střechy, šest dětí je ve vážném stavu