Vážná nehoda uvedla do pohotovosti záchranáře na Pardubicku a Chrudimsku. Ve čtvrtek po patnácté hodině se u Horních Ředic převrátil autobus s 60 pasážery, většinu z nich tvořili školáci. Na místo vyjelo několik jednotek hasičů, záchranáři i policisté. Zasahoval i vrtulník, který transportoval jednu zraněnou ženu s otevřenou zlomeninou do nemocnice. Autobusu pravděpodobně praskla pneumatika. To ostatně Deníku popsali i svědci, kteří autobusem v osudnou chvíli cestovali. 

Šlo o linkový autobus, který vezl především žáky škol z Holicka směrem na Pardubice. Většinou šlo o studenty středních škol. V autobuse mohlo cestovat kolem padesáti osob. Počty zatím ale nejsou zcela přesné. 

Hasiči na místo povolali profesionální i dobrovolné jednotky, evakuační autobus a kontejner nouzového přežití. Na místo vyjeli také dobrovolní hasiči z Chrudimi, které si vyžádala záchranná služba. Chrudimští dobrovolní hasiči totiž v případě hromadných neštěstí staví na místě mobilní ošetřovnu. Té však nakonec nebylo třeba.

"Hasiči na místě spolu se záchrannou službou provedli prvotní třídění zraněných podle systému START, tedy podle závažnosti zranění. 

V 16.30 hodin byla mimořádná situace ukončena. Všichni zranění byli přepraveni do nemocnic v Pardubicích, Chrudimi a Hradci Králové.

Silnice však zůstává uzavřená. Dočasně byla zprůjezdněna jedním pruhem, jen aby projela vozidla uvízlá „v dopravní pasti". Policie jinak dopravu odklání na objízdné trasy.

Krizové plány fungovaly na výbornou

Je to jen shoda okolností, přesto důležitá. V úterý Pardubický kraj a záchranné složky v tunelu Hřebeč na Svitavsku uspořádaly velké cvičení s názvem Tunel 2018. Námětem byla nehoda plně obsazeného autobusu v prostoru silničního tunelu. Dva dny po tomto cvičení se téměř totožná nehoda odehrála u Holic. Lépe připravení snad ani záchranáři být nemohli. Krizové scénáře a postupy traumaplánu pro nemocnice měli ještě v čerstvé paměti.

Cvičení Tunel 2018. V hřebečském tunelu cvičili záchranáři na nehodu autobusu se 40 zraněnými.
Hromadná nehoda? Záchranáři musí změnit postupy

"Podle informací, které mám, byl traumaplán aktivován, naštěstí jsou zranění většinou lehká. Jestli se ale mohu vrátit k úternímu cvičení v tunelu Hřebeč: mnozí lidé se domnívali, že tunel je uzavřen přes den jen kvůli cvičení a byla na to řada negativních reakcí. Nebylo tomu tak. Cvičení jsme prováděli zároveň s pravidelnou technickou odstávku potřebnou k údržbě. Nyní k obdobné nehodě došlo také za plného provozu s jediným rozdílem, že se nestala v tunelu,“ konstatoval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Systém pro hromadné nehody podle všeho v Pardubickém kraji zafungoval správně.

„Vše, co mělo, tak fungovalo. Pro mne je dnešní den důkaz, že obdobná cvičení se konat musí a to, jak všechny složky situaci zvládly, je dobrá vizitka. Jako zvládnutou situaci hodnotí i ředitel Nemocnic Pardubického kraje, kam tento velký počet pacientů záchranáři směřovali,“ dodal Martin Netolický.

Vyjádření společnosti Arriva k nehodě autobusu  
Vyjádření Romana Herdena, tiskového mluvčího společnosti Arriva Transport Česká republika, které patřil havarovaný autobus:

„Dnes havaroval náš autobus na pravidelné lince z Horního Jelení přes Holice do Pardubic. Šlo o spoj, který vyrazil ve 14:30 hod z Horního Jelení, do Pardubic měl dorazit v 15:26. Řidič je po nehodě potlučený a záchranáři ho odvezli do nemocnice, máme od něj zatím jen kusé informace o tom, že mu před zatáčkou praskla pravá přední pneumatika a nebylo možné udržet autobus na vozovce. V autobuse cestovalo přibližně 50 cestujících a vezl je velmi zkušený řidič. Jezdí u nás s autobusem už 20 let a běžně vozí i dálkové zájezdové spoje po celé Evropě. Autobus byl starý čtyři roky, technickou kontrolu (STK) má z 31. srpna 2018 a každé tři měsíce se podrobuje bezpečnostní prohlídce, jako všechny vozy. STK absolvoval 24. srpna 2018. Pevně věříme, že všichni cestující z autobusu i pan řidič budou v pořádku, budeme se snažit zjistit více informací o jejich zdravotním stavu.“